FOLLOW ME ON BOARD!

Saturday, 18 June 2011

Tips Dapat Dean List :: Bhg. 1 :: Peluang Ke-2


Assalamualikum..

Dari zaman diploma dulu ramai yg dok tanya camne cara aku belajar dan mintak tips2 nak dpt Dean List..FYI cara belajar aku ni taklah 'havoq' sangat,..aku belajar sama ngan membe2 lain..diorg belajar aku belajar..diorg maen aku pn maen gak..

So, bersempena dgn kelahiran blog aku ni (hahha) aku share everything yg aku tawu dan yg aku buat utk survive kt UiTM tu..Walau result aku tak gempak mana pon..tapi bolehla takat nak tolong survive..Watpe lah kalau ada ilmu tp tanak share..atleast kalao ditakdirkan aku 'pergi' blog ni still ada tuk korang semua..pahala still mengalir masuk..^^ ..Kalau kata aku lain korang lain rasanya sama je..tade istilah PANDAI atau KURANG PANDAI Nak tawu tak, masa kt skolah dulu aku ni antara student yg paling teruk tiap kali ada ujian bulanan mahupun peperiksaan akhir tahun..ranking aku dlm kelas dulu dpt 39 of 40! fail2 ni mmg dah biasa dah..hehe

OK! rasanya panjang citernye kalo nak start dari awal sem sampai la abez exam..nak mudahkan aku bahagikan kpd bahagian2..utk bahagian 1 ni aku citer cmne dari awal masuk sem smpai start test 1..

Kdg2 ramai yg merungut yg masa sekolah dulu diorg ni aliran lain..masuk UiTM terpaksa blaja dlm aliran lain yg diorg tak suke..so, nasihat aku 1 THING nak belajar kena ada MINAT! tak kira la korang suke ke tak.. nak taknak kene jugak pupuk rasa minat tu walau sikit pn jadila..kalau minat ni tade, susahla korang nak serap segala apa yg korang belajar..tu yg jadinya belajar tak masuk2 dan ramai yg KECUNDANG di waktu semester 1 lagi..

Honestly masa aku amek Diploma in Banking dulu aku tak minat..aku dulu nak amek Sains Komputer tp masa tu SPM aku teruk Math..Otak aku ni mmg sgt2 lemah math..masuk Banking pulak bnyk pulak mengiranya (ACC115..MAT140..) Tp aku cube jugak cari minat tu dgn cuba tekankan minat kat 1 subjek je..iaitu CSC ( dulu ada DIB subjek komputer masa part1..)..masa test pn score mende tu jela..subjek lain aku cube maintain je..
Tak caya aku tak minat Banking? Ni prove surat aku nk tukar bidang..Tp tak jd antar.. ;p

Cam aku ckp td..otak aku ni mmg lemah kira2..sejujurnya sampai ke degree ni otak aku tak cekap dlm hal2 menhitung ni...Tp jangan cuba nak jadikan ni alasan..aku cube yakinkan diri yg masa sekolah dulu aku selalu kecundang dalam bab2 akademik..lagi2 bab ilmu Hisab ni..aku taknak jd mcm tu lg..itu sumer citer dulu..masuk UiTM ni aku cuba bukak buku baru dan buang buku lama zaman sekolah tu jauh2..AKU TAK PANDAI MATH TP AKU CUBA MINAT MATH! masa test mmg aku antara yg lowest..tp gagal test tu tak bermakna korang tade masa depan kt UiTM tu..

Kalau kira2 pakai kalkulator aku akan kira balik sebanyak yg boleh sampai aku yakin..sbb aku tak sepandai mmbe2 lain..masa SPM dulu aku tak pernah lulus Add Math dan Math biasa pn aku tak brpe ok..Masuk UiTM agak tercabar bila 1st sem Diploma ada subjek Matematik..So, apa yg aku buat, PRACTICE MAKE PERFECT! mmbe2 lain tak belajar Math aku keep on belajar (extra effort) walau sorang2..So akhirnya test 3 aku LULUS! dan lg membanggakan aku dapat SCORE A dalam Final Exam!

Ni kronologi sbg bukti apa yg aku tulis.. check it out!
Ujian darjah 3..haha. Merah tu..



ni masa PMR..

Time SPM..ni 1st time la aku lulus! hahaha
Transkrip Diploma..Alhamdulillah..^^

Cabaran bdk Diploma UiTM Segamat dulu lg TINGGI dibandingkan dgn skrg..Apa yg menjadi penyumbang stress paling tinggi sepanjang aku sem 1 ialah SENIORITI! utk pengetahuan, masa aku diploma sem 1 di Kolej Sempana Riau dulu..senioritinya mmg tahap dewa2..condition kolej tu pulak sgt2 tak selesa..bayangkan aku duduk DORM yg KECIL dan PANAS bersama dormmate seramai 30 ORANG! takda kemudahan meja belajar..ruang belajar...malah locker kami ni tak sampai separuh dari loker bdk2 kolej skrg..Tiap hari akan kena panggil ke bilik senior bermula pukul 12 tgh malam sampai la ke subuh..Bayangkanlah mana nak belajarnya kan??

So, bdk2 kolej skrg patut bersyukur la sebab kemudahan cukup..senioriti takda..ini tak..dah bagi betis nak peha! aku bagi KAKI kang...kejadian ni bukan jadi masa awal2 sem je..malah sampai ke habis sem pun kitorag dok kene 'Raging'..woo~~ nak belajar kt library susah..sbb masa tu ramai orang..yela ..majority dah sampai semester 8 diploma pn ddk kolej lagi..so kitorg terpaksa study bawah kolej yg masa tu penuh dgn ganguan lalat.. T_T

Alamak..dah panjang pulak entri ni...So, TIPS utk entri ni adalah :

1. Terap minat atas bidang yg korang ambil.
2. Tutup buku zaman sekolah dan bukak buku baru zaman UiTM..
2. Pegang minat yg atleast 1 subjek yg korag MINAT dan lebihkan effort kt subjek yg korang LEMAH
3.  FAIL TEST tak bermakna korang takda harapan nak score Final..
4. Bersyukur dgn kemudahan yg disediakan sekarang..jgn banyak merungut!
5. Takda istilah PANDAI atau TAK PANDAI bile masuk universiti..semua org sama..yg bezakannya cume USAHA atau TAK USAHA je!

Wokeh..harap post ni sedikit sebanyak dapat bantu korang..nanti aku sambung di next post..maybe malam ni la kalau tak bz..c ya! ^^

Klik link ini untuk ke bahagian yg berikutnya : KLIK SINI!


10 comments:

LIYANA ONLEY said...

Yup !!
betol kata kau zik
even x suka pon kos tue tapi tanam minat kan :)
Aku pon lemah giler kat add math or bab2 cal ne ..tapi aku cuba perbaiki bila masuk u..
budak2 skrg beruntung kan..x merasa senior degree yang otai2..

Ape2pon..congrat zik :)

naem said...

ziq..my dormate n roomate..huhuhu caya la ziq btol kata hang dulu blaja bhimpit2 pun berjaya gak kita noh...ak bkan stakat nak tkaq course tp da nak tkaq kmpus dah..sbb tngk dorm kta tu dulu....tp apa2 pun best gila ar 30 org share 4 kipas huhuu

zIq Ziqry said...

yana:huhu.btul2! kalo dah takde ati sumbat mcmmana pun takkan boleh masuk pnye..btw, thx ya! :D

zIq Ziqry said...

Brotok: wah..ko pn ada blog jugak ea..huhu. tula weh..dulu sampai aku takot nk balik kolej sbb senior garang2..weh, rindu ko weh..aku trun perak n penang mggu depan! jmp jom!

Haslinda Ariffin said...

Entry yg bgs la org no 5..
nnt bg lg ea..hehe

cik ateen said...

betol tu..n nak tulun tmbah bole??
lepas dah pupuk minat kena ikhlas kn diri..mesti! nak masuk kls kna ikhlas kan diri..jgn sebab terpksa..nnt ilmu nk masuk susah..pastu ikhlas dgn lec yg mngajar...buruk mne pown lec tu ikhlas kn diri..tima jew ape yg di kata..mean respect diorg as lec.. :)

my NamE iS FarHaN said...

respect lecturer jgk penting.

zIq Ziqry said...

linda:hehe.thx kak linda..hoho

zIq Ziqry said...

ateen:yup2! btul3! thx 4 d add! ^^

zIq Ziqry said...

farhan: yeap! kalau tak respect diorg, belaja tak masuk2... :)

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...