FOLLOW ME ON BOARD!

Friday, 9 March 2012

Saya Cikgu Zik!


Assalamualaikum..Salam sejahtera dan Salammm SATU MALAYSIA!! (bdk2 jawab : MALAYSIA BOLEH!!)

haha. Alhamdulillah, selesai sudah mengajar di Program Integrasi di Kem PLKN Teluk Sari, Endau, Johor. Rasa berdebar, seronok, pening kepale semua ada.. yela..1st time ni bergelar cikgu walaupun tak lama..haha.

Program tersebut dilaksanakan dalam masa seminggu bertujuan untuk mengukuhkan pertalian antara kaum2 di Malaysia. Ada 3 modul yang diajarkan, iaitu Kebudayaan, Keagamaan dan Peranan Lelaki dan Perempuan. Modul2 ni lebih kepada mendedahkan adat2 dan budaya kaum2 di Malaysia baik dari segi adat perkahwinan, kematian, tarian dan lain2. Banyak yang aku dapat belajar dalam mengajar di modul2 ni.

Sampai melapor diri di kem pada hari Ahad. Betul2 mengimbau kembali kenangan 6 tahun lepas semasa menjadi pelatih di kem yang sama. Macam2 yang aku fikirkan pada sebelum jumpa students di hari pertama. Takut pun ada..yela, takda pengalaman mengajar..kang tak pasal2 aku blur kat depan tu tak tawu nak mengajar apa..dahla aku ni cakap laju-laju..tawu2 nnt dah habis modul seminggu aku ajar 1 hari. Pengsan budak2..haha.

Alhamdulillah, walaupun tak pernah mengajar sebelum ni, tapi berbekalkan pengalaman menjadi pelatih di kem tersebut, aku ambil langkah 'brani mati' mengubah sebahagian besar dari cara penyampaian dari yang telah ditetapkan. (memang aku sorang jelah yang buat..). then, when I see their happy face each time they leave the class, I know my method works! Aku bernasib baik kerana mereka semua jenis yang mendengar kata dan memberikan kerjasama juga boleh mengururs diri. Then on last day semalam I received really good feedback from them! bukan saja dari kaum melayu, bahkan dari kaum lain.Thanks all!

Satu pengalaman yang cukup berharga yang tak boleh dibeli di mana2. Dalam mengajar, aku belajar bercakap, berkomunikasi, body language, memahami orang lain, mendengar pendapat orang, mengatur masa dan banyak lagi. Rupanya bukan senang nak mengajar orang. Lebih2 lagi mereka ni dikalangan golongan yang cerdik pandai yang dah besar2. Sangat mencabar tapi berkali ganda berbaloi.
hadiah untuk best student

To all my students di Kelas Integrasi 5 dan juga dari kelas yang lain, Cikgu harapkan kamu semua berjaya dalam pelajaran dan apa jua bidang yang diceburi, jadilah orang yang berguna kepada masyarakat dan negara. Bersatu padulah antara kaum kerana itu merupakan tiang kepada kekukuhan negara Malaysia. Banyak yang nak dikongsi dengan kamu semua tapi oleh kerana kekangan masa, mungkin di lain kali lah jawabnya.. :) Thank you all of you!

P/S: Dalam proses tukar profession dari Cikgu ke Pekerja Bank pada Isnin ini. Doakan semuanya berjalan dengan lancar. Amin..

THANK For Your Support!
::END::


Friday, 2 March 2012

Kelebihan Dapat Dean List

Assalamualaikum..

Actually my net book dah habis bateri dan chargernya pula kat mmbe tak ambil2 lagi.. tsskk~ so, jaranglah dapat update blog.. (alasan..). Bila tgk2 my blog ada seseorang bertanya mengenai..

"Apa kelebihan dapat dean list?"

Ok, menjawab pertanyaan saudara fairuz (i suppose?)

Kelebihan dapat dean list adalah :

1. Sebagai pembakar semangat untuk kita kekalkan award tu. Juga sebagai pembakar semangat untuk kawan2 lain.
2. Dapat Sijil Dean List dari Fakulti
3. Sijil-sijil tu boleh membantu kalau nak apply biasiswa ataupun kerja
4. Ada jugak sesuatu yang boleh diletakkan dalam resume dibawah column award/achievement.
5. Boleh menghadiri majlis2 anugerah cemerlang (tertakluk pada kampus)
6. Kalau dapat dean list especially pada sem 1 dan semester-semester terawal, bila dah tiba semester akhir yang lebih sukar, dan in case kalau pointer jatuh pun overall pointer tak akan jatuh banyak sebab disupport oleh semester lain yang dapat Dean List.
7. Kalau dapat dean list tiap-tiap semester, akan dianugerahkan Anugerah Naib Chanselor (ANC) dan masa konvo nanti dikurniakan 3 Bintang dan Selempang Pink (untuk UiTM & tertakluk pada universiti masing2)
8. Dan leh banggakan mak ayah. Diorang boleh citer kat membe2 & sedare mara yang korang dapat result cemerlang.
Sijil yang dikumpul sebagai kelebihan nak apply scholarship/kerja nanti..

Tapi ada jugak kelemahan dapat Dean List..apakah??

1. Stress lebih sikit dari yang lain sebab nak kekalkan dapat dean list.
2. Kawan2 dah pandang budak Dean List = Budak Pandai. Padahal tak la sehebat mana pon.. (ni kes aku la..haha). Stress jugak tu..
3. Kalau pointer jatuh tu, stressnya juga berlipat ganda..haha

Jadinya, aku buat mende ni untuk terangkan realitinya..

Harap entri ni menjawab pertanyaan Saudara Peyus.

THANX For Your Support! ^^
::END::

Busy Week

Papership Checked-In at Hotel Brisdale, Chow Kit, KL

Assalamualaikum..dear readers..
Baru balik dari KL semalam.. agak rushing sket kerana esok bermulanya kerja part time sebagai Cikgu di PLKN selama seminggu. Weekend lepas ke KL untuk mengikuti kursus 'Train of Trainer' untuk persiapan cikgu2 tentang modul2 yang akan diajarkan di kem minggu depan ni.

Bercerita tentang training tu, aku dapat pengalaman baru dalam bidang mengajar ni. Rupanya bukan senang nak jadi cikgu. Banyak aspek2 perlu ditekankan ketika mengajar. Bukan hanya bercakap dan menyampaikan je. Training tu desertai oleh lebih kurang 250 orang cikgu2 yang berpengalaman. Mostly yang senior2 yang rata-ratanya sebaya ayah aku dan lebih tua pun ada. So aku nilah dikira yang paling muda dan yang 1st time join jadi cikgu ni hanya dalam 10 orang je.. Sangat segan tapi mereka sangat friendly dan sudi berkongsi tips2 mengajar. Respect kat diorang. Terpegun jap tengok cara diorang mengajar. aha
View pagi dari bilik..
Modul2 yang kene study..
kebuluran tengah malam, makan nasi lemak & sambal kerang Chow kit..haha

So, lepas tamat kerja Part Time ni di Johor, esoknya aku kena bergegas ke Gombak untuk kerja tetap pulak di Bank Islam. Sebenarnya kerja ni dah lama dah diorang offer berikutan aku pernah jadi Top 20 untuk Young Leaders Program anjuran mereka. Tapi sebab nak berehat lepas praktikal, tu yang lambat accept jadinya. Tambahan pula, aku pemalas nak pergi interview or jawab test, jadinya grab jelah peluang didepan mata. Sebagai fresh graduate, memang tak boleh memilih kerja sangat..yang penting cari experience dulu..
Official offer letter

Oleh kerana aku kene report duty effectively lepas je aku habis part time tu, so 2 hari sebelum ni memang rushing setelkan medical check up, angkat sumpah dan requirement2 lain untuk di submit kepada employer. Alhamdulillah semuanya dah selesai cuma rumah sewa je tak cari lagi..adeyh~

Till then, wish me luck for my career ya! ^^

THANX For Your Support!
::END::

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...