FOLLOW ME ON BOARD!

Tuesday, 31 January 2012

25 Tahun Sudah!

Assalamualaikum..


Huwarghh~~ (sambil mengeliat dan mematahkan jari jemari) lama tak berupdate blog sejak raya cina aritu.. haha. Ni la masalahnya bila mula tak berupdate sehari dua, dah jadi malas berpanjangan..

Oh ya, just nak share, pada Sabtu (29/1/2012) haritu aku terlibat dalam persembahan silat bersempena dengan 25 Tahun Perayaan Ulangtahun Silat Cekak Hanafi di bumi Johor.

Dipendekkan cerita, training untuk persembahan tu pun diketahui last minute iaitu 2 hari sebelum. Tapi memang kebetulan ada di JB masa tu, so involvekan diri.

Majlis berlangsung di UTM Skudai. Jom check out gambar2 semasa majlis.
Sesi renggangan sebelum majlis

Persembahan bermula..

Sedang bertungkus lumus untuk menewaskan crook terakhir..Chewah~~
Bergambar bersama VIP
Para Dif Kehormat
Keratan Akhbar Utusan Malaysia 30/1/12

Keratan Akhbar Kosmo 30/1/12

Keratan Akhbar Sinar Harian 30/1/12

Keratan Akhbar Harian Metro 30/1/12
Keratan Akhbar Berita Harian (Johor) 1 Feb 2012
Close Up Sket..haha

Alhamdulillah, program berjalan dengan lancar dengan izin Allah. Moga Silat Cekak Hanafi berjaya pengumpulkan persembahan 50 000 pesilat pada 2015 untuk memecahkan REKOD DUNIA! Amin.. :)

THANX For Your Support! ^^
::END::

Friday, 20 January 2012

What If Fairy Tales Are Not Like We Think?

Assalamualaikum..dear readers..

Masih ingatkah korang, masa kecik-kecik dulu, kita selalu baca Cerita Dongeng especially yang famous macam Cinderella, Snow White, Aladdin dll.. cerita-cerita tersebut semuanya yang baik-baik belaka..yang memberi tauladan yang baik dan sebagainya..

Tapi, pernahkah korang semua terfikir apa jadinya kalau-kalau karakter yang baik dalam cerita tu TAK SEPERTI YANG KITA FIKIRKAN? dan mereka ditukarkan menjadi JAHAT?? haa... masa sekolah dulu, aku teringin nak buat komik pasal karakter-karakter seperti Cinderella, Aladdin, Snow White dan lain-lain tapi versi inversenya lah..haha. 

So, artwork kali ni aku nak tunjukkan macammana kalau ALADDIN jadi jahat? Meh usya~

Macam biasa..proses sketching..
Proses mewarna pulak..
TADAA!!~~ Siap! haha. tulah dia rupa Aladdin kalau jadi jahat! *Klik untuk tumbesaran.
ZOOM IN : Muka kejahatan Aladdin
The Helpless Ginnie~ T__T
Oraite! Tu saja untuk kisah Evil Aladdin dan Lampu Ajaib! next time sambung cerita donggeng lain pulok~ hehe

THANK YOU For Your Support!
::END::

Thursday, 19 January 2012

Mari Mengundi!

Assalamualaikum..

Haa...ni apa kes aku wat tajuk mengundi ni? mengundi PRU ke?? haha. Dah alang2 terlanjur entri nama mengundi, so bagi sesiapa yang dah akil baligh (eh, cukup 21 tahun la..) jangan lupa untuk keluar mengundi dan bagi yang belum mendaftar sebagai pengundi, apa lagi..laksanakan tanggung jawab anda untuk negara!

Actually, entri ni sebenarnya untuk kawan-kawan sekalian mengundi SHAHEIZY SAM untuk Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke 25 tahun ni..hahaha. Tak kira! nak promote jugak! haha.

Cara Undian SMS:
Taip BH ABP F04 P12 & hantar ke 33333
Taip BH ABP BBP F04 & hantar ke 33333 (utk yg paling popular)
Tapi kalo boleh undilah menggunakan borang di akhbar Berita Harian sekali sebab keputusan muktamad pada kemuncak ABPBH 2011 nanti banyak ditentukan oleh undian menerusi borang. 
 dan nak promote skali yang ni..
Caranya mudah sahaja, anda perlu perah otak untuk keluar dengan satu slogan khas buat Shaheizy Sam ATAU mencipta gelaran khas buat peminat aktor popular ini.

Anda boleh menghantar sebanyak 3 cadangan atau idea kreatif maksima dan boleh menyertai mana mana kategori atau cadangkan kedua dua’nya sekali.

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 27 Januari 2012 dan anda boleh mulakan sessi perah otak dan hantarkan idea anda ke shaheizysamofficial@ymail.com & hanya penyertaan melalui e-mail sahaja yang sah.


P/S: Makan malam ni just dibuat kat rumah Sam sendiri.. U guys shud try masakan Mummy yang sedap tu! Tak nyesal kalo pegi..hehe.

THANX For Your Support! ^^
::END::

Wednesday, 18 January 2012

The Proposal

Assalamualaikum..Dear readers..

The other day I watched few videos about a man proposing to marry a girl. There are variety of creative and romantic ways to win the girl's heart to make her to say "YES". There was a video I watched which a man wear a cute mascot cosplay suit and walking around Bukit Bintang thus proposing his girl in front of BB's big TV. So, my 'heating worm' hand ( tangan cacing kepanasan? haha. ) started to hold a pencil and sketch something. And here's the result. 
Check it Out! ^^

sketching in da making.. (P/S: credit to my youngest brother for the stationary..hehe. )

Done! ^^ it's about a guy wanted to propose his girl! :)

SUIT ON! this is the good thing about Adobe Photoshop! You can edit pictures the way you like! haha *click to enlarge
hehe. eventho my drawings and coloring a bit sucks (cuz I'm a beginner), but I had fun actually doing this! It able to make my imaginations coming true!:)

THANX For Your Support! ^^
::END::

Tuesday, 17 January 2012

Wordless Wednesday

Assalamualaikum..

P/S : skali skala tiap kedai makan buat mcm ni instead of tunjuk tanda harga pn OK jugak.. :)

Mari Mewarna! ^^

Assalamualaikum.. Dear readers!

Hari ini takda kerja nak buat..tiba2 terlintas nak belajar mewarna drawings guna Adobe Photoshop so I think shud give a try..

Actually, aku memang lemau sikit bab-bab mewarna ni.. masa Pendidikan Seni kat skolah muda-muda dulu cikgu puji lukisan buah-buahan tempatan aku..tapi bila tiba part aku mewarna je die terus senyap..paham-paham jela.. :(

Dah dekat 5 tahun aku tak melukis. So, tadi aku cubalah nak try tangan ni camne jadinya..erm.. hasilnya agak huduh sket lah.. but datz not da point, da point is aku nak try coloring je..

Nak mewarna drawing guna digital ni actually kena pakai Tablet PC dan mewarna pakai stylus pen baru detail..tapi aku takda mende2 tu semua..so guna manual jela..pakai mouse lak tu..dan hasilnya memang jauh seperti yang aku nakkan.. FAILED! haha. Papepun, Check-it-Out!
1st try! sketch and scan je..

Result = Jadi lain.. =__="

2nd Try
in da makin..
..dan aku tak tahu kenapa jadi cam lebih kurang sama..
3rd test on Q artwork..
Hasilnya..
siap practice brush ala2 messy style..ni hasilnya.. :P

semuanya tak menjadi seperti yang diharapkan sebab tak pakai Tablet..haha. Pape pun, seronok gak mewarna ni..hahaha. boleh release stress pun.. :P

InsyaAllah next time nak try color artwork2 lama pula..macam..
dan lain-lain..InsyaAllah.. banyak kena blaja lagi ni..

THANX For Your Support! ^^
::END::

Monday, 9 January 2012

Video Menarik Minat Minggu Ini

Assalamualaikum..Hello readers!

Lately aku banyak ternampak ada 2 video yang orang kerap share di Facebook dan menarik minat aku.. JOM Terjah! ^^

1. Video ni membuatkan aku rasa terharu bila tengok. Ia berjaya menonjolkan kebaikan berbuat baik terhadap orang sekeliling. Bagi umat Islam, konsep Hablum minannas (hubungan manusia dengan manusia) amat sesuai untuk tema video ini. Ini memperkukuhkan lagi dengan konsep khalifah di muka bumi di mana manusia tidak mampu hidup keseorangan di atas muka bumi ini kerana manusia memerlukan satu sama lain. Maka kesimpulannya, berbuat baiklah sesama kita tanpa mengira kaum dan agama.


2. Hehe. Video ke 2 ni juga menarik minat aku bertajuk Hikayat Budak Kampus bersempena dengan program MITEK(Minggu Terbuka Kolej UiTM Segamat). Ia menghimpunkan 15 kisah pendek situasi yang sering dilalui oleh kebanyakan pelajar kampus terutamanya di UiTM Segamat itu sendiri. Tahniah kerana berjaya menghasilkan video ni! haha. Tetibe rindu pulak kat UiTM Segamat. :)

P/S: tak leh bla la yang jadi pondan tu..badan tak sesuai langsung..hehe

Selamat menonton! ^^

THANX For Your Support! ^^
::END::

Saturday, 7 January 2012

New House


Assalamualaikum..

Will move to new house this year..
Still under construction and located in JB..
Hope everything will gonna be smooth..
Amin..

THANX For Your Support! ^^
::END::

Friday, 6 January 2012

Tips Berdiet

carian Google

Assalamualaukum..Hello readers!

Di zaman serba moden sekarang ni..ramai yang mula menitik beratkan soal memiliki bentuk badan yang diinginkan..ada juga ramai yang sanggup berhabis duit semata-mata untuk mengurangkan berat badan..tak kurang juga ada yang sanggup menyiksa diri menahan makan minum semata-mata untuk berdiet.

Actually aku tertarik dengan tips seorang doktor yang dalam rancangan Wanita Hari Ini (erk?? apa rancangan aku tengok ni?? haha. dah alang2 mak bukak TV aku layankan aje..). Kata beliau..

"Berdiet bukan untuk SEMENTARA, tetapi adalah untuk SELAMANYA.."

Ini bermaksud ramai orang menyiksa diri untuk kurangkan berat badan dengan drastik..tetapi hanyalah dalam kadar yang sementara..Then, lepas dah tercapai berat badan yang diingini, mereka mula mengamalkan habit lama dan itulah punca berat kembali bertambah..malah berganda lagi.. So, nak berdiet biarlah consistent  iaitu tidak terlalu menyiksa diri dan ianya mudah diamalkan sepanjang hayat kita..
Sihat = Happy!

Then, yang kedua menarik minat aku adalah, ramai yang sanggup menahan lapar dan mengambil supplement semata untuk mengurangkan berat badan. Ya, betul! itu adalah cara yang berkesan..mereka akan nampak kurus..TETAPI.. kurangkan makan tidak boleh sama sekali memberi kita badan yang cergas dan sihat dan otak yang cerdas. So, mende ini tak boleh dibeli dengan wang ringgit.. Hanya boleh didapati dengan BERSENAM. Kalau boleh spend time tengok wayang 2 jam, takkan bersenam 10-20 minit sehari untuk sihat pun tak boleh kan..
Berjogging antara cara berkesan mengurangkan berat badan sekaligus memberikan badan yang sihat!

So, itulah sedikit Tips kesihatan untuk dikongsi.. Kesimpulannya, sebelum berdiet kenalah mempunyai mind set yang betul..

THANX For Your Support! ^^
::END::

Thursday, 5 January 2012

Seperjalanan Bersama Diploma in Banking UiTM Segamat 2007-2009

Assalamualaikum..dear friends..



Atas permintaan, aku buat entri ni memandangkan tengah takda kerja nak dilakukan..haha. Entri kali ni sebagai tribute memori sepanjang pengajian jurusan Diploma Pengurusan Bank di UiTM Segamat mulai Januari 2007 - November 2009.

Sebagai seorang pemegang title 'arkib', aku menyimpan beberapa foto2 dan foto2 bergerak (video la tu) sejak bermulanya langkah pertama kami menjejakkan kaki ke kampus serba terpencil itu.. So, sebagai tanda mengingati, aku upload beberapa yang termampu..Check it Out!! ^^

:: 1ST SEMESTER ::
F.R.E.S.H.I.E.S! Our 1st Step! We don't know each other.. all we know dat time was our parents & friends di kampung halaman..

1st day Course Orientation Week! Terpaksa korbankan balik kampung sewaktu weekend..

Slowly, we started to make friends..Ketika matlamat di dada untuk menimba ilmu belum luntur! (Masa Subject CSC)

:: 2ND SEMESTER ::
We look great in Banking Association uniform! I Wonder where I threw it away.. (",)
PGL a.k.a Putera Gunung Ledang Season 2 : Tiap Semester tak terlepas untuk buat reunion di Sagil!

:: 3RD SEMESTER ::
Banking Dinner "Smart & Elegant" (Garpu's B'day!)

...and friends became best friends!

Classmates!

PGL Season 3 : Siap bawak bekalan mee masakan sendiri tu..

:: 4TH SEMESTER ::
NIOSH Trip

Punishment! haha. sempat keluar amek pic masa lecturer tengah mengajar..(Blok SL)

Open House Raya DiBA 2008
PGL Season 4 : again...
:: 5TH SEMESTER ::
at this moment aku memikul satu tanggung jawab agak besar...
..but never missed to join this! PGL Season 5!

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...