FOLLOW ME ON BOARD!

Friday, 22 June 2012

Hadiah Hari Ibu Bapa dan Guru

Assalamualaikum, good day! :)

Hadiah Hari Ibu Bapa dan Guru?? (Macam PIBG lah pulak bunyinya..)

Wah.. sudah lama tak berupdate blog.. sejak menceburkan diri dalam sektor perbankan ni, macam half of your life memang di-spend untuk bekerja je..mana taknya, keluar rumah before 8 a.m dan balik rumah 10p.m.. So, jangan tanya kenapa aku tak update blog kan..sampaikan entri basi ni patut aku cerita dekat sebulan lepas baru nak cerita hari ni..wakkaka. (tak kira! pedulik!! haha)


Nothing much, just masa 16 May haritu telah menghadiri Istiadat Konvokesyen UiTM ke-76 (Alhamdulillah..). So, bersempenakan dengan Hari Ibu dan Hari Guru (pada waktu tu) dan juga Hari Bapa (juga selepas waktu tu), I want to dedicate my achievement specially for them. Terima kasih atas jasa dan pengorbanan mendidikku dari merangkak belajar ABC Alif Ba Ta sampailah berlari bersama ABC Alif Ba Ta.. dari disuapkan untuk makan sampailah terlebih suap (swipe??) sendiri..hehe


Wiv my Mom.. 


Special Thanks to Mak, Abah, Cikgu Sekolah Tadika Kemas Permas Jaya, SK Permas Jaya 1,SMK Permas Jaya, Sekolah Agama Permas Jaya, Sekolah Agama Pelentong, Lecturers UiTM Segamat, Guru Utama Silat, Cikgu Mengaji, Cikgu Tuisyen, Cikgu Memandu, Cikgu PLKN dan semua yang telah memberikan ilmu dan tunjuk ajar kepadaku.. jasamu tak terbalas.. :)


Moga kalian semua dimurahkan rezeki dan dikurniakan kesihatan yang berpanjangan.. Amin.. :)

InsyaAllah, ada rezeki pasni sambung masters lak.. Amin,. 

Thanks For Reading.. :)
::END::


Saturday, 14 April 2012

Mobile Banking terbaik daripada Bank Islam


Assalamualaikum..Dear readers..

Hari ni aku nak share sedikit menegnai produk mobile banking dari Bank Islam iaitu TAP. Apa tu TAP? TAP atau nama panjangnya Transaction At Palm adalah perkhidmatan mobile banking yang TAK PERLU MENGGUNAKAN INTERNET mahupun HANPHONE CANGGIH. Wallawehh~~

Di zaman serba moden sekarang, kita dah tak perlu beratur untuk melakukan transaksi di kaunter, di ATM, mahupun subscribe internet menggunakan telefon mudah alih anda yang canggih. Kini, hanphone balik anjing pun boleh melakukan transaksi di mana sahaja anda berada walaupun takda internet! janji ada coverage dan ada duit. (kalau hanphone canggih tapi takda duit dalam bank tak guna jugak yea tak? hehe)

Jadi, apakah transaksi yang boleh dilakukan menggunakan TAP ni?

1. Pertanyaan Baki
2. Transfer Fund ke akaun Bank Islam mahupun ke akaun bank lain.
3. Topup (kalau sesak2 kat kolej tu tak payah la susah2 cari kedai topup tgah2 malam buta)
4. Bayar Bil
5. Perkhidmatan Credit Card, Financing, Current account dll..

Cara mendapatkan TAP

1. Pastikan anda berumur 18tahun dan ke atas. Cek IC balik...dan juga ada akaun Bank Islam
2. Pergi ke branch Bank Islam yang terdekat dan bawa IC skali..
3. Isi borang pendaftaran TAP.
4. Dah selesai daftar, anda akan dapat sticker yang mengandungi cip. Tampalkan di simcard anda.
5. Menu Bank Islam TAP akan keluar di telefon bimbit anda. Ikut aturan pendaftaran kali pertama yang diberikan.
6. Tadaa..dah boleh guna..

Nilah rupa sticker cip TAP yang dah ditampal atas simcard..

Kelebihan TAP

1. Menjimatkan masa dan tenaga. Tak payah ke kaunter atau ATM untuk membuat transaksi.
2. Tak perlu guna hanphone mahal2. Handphone 3310 pon boleh..
3. Tak perlu ada internet
4. Menu yang tak complicated.
5. Taip kali duit masuk atau keluar dari akaun immediately akan dapat SMS. So, kalau duit PTPTN atau gaji masuk anda orang pertama akan dapat tau..haha
Anda juga dapat mengelakkan perkara yang tak diingini berlaku..
Kekurangan TAP

1. Ada casnya..RM8 setahun.. hehe
2. Lain handphone lain ragamnya. Menu 'Bank Islam TAP' akan keluar di tempat berlainan mengikut handphone. So kena pandai2 la cari.
3. Setakat ni handphone I phone tak boleh menggunakan perkhidmatan ni.
4. Setiap transaksi di cas 30 sen. (kecuali perkhidmatan pertanyaan baki akan dicas selepas 3kali untuk hari yang sama).
5. Bila ditampal sticker TAP ni, simcard anda akan menjadi tebal sedikit. Ada sesetengah handphone yang tempat masuk simcard tu muat2 untuk masuk simcard je. nanti jadi ada masalah tak muat nak masukkan simcard atau simcard jadi melengkung sbb ada cip tambahan. tapi mostly handphone sesuai untuk TAP ni.



OK, thats all nak share untuk hari ni. Till then! :)

THANX For Your Support! ^^
::END::

Anugerah Bintang Popular Ke-25


Assalamualaikum, dear readers..


Lama tak update blog..agak busy ditempat baru..Juga hari ni baru 1st time aku dapat on9 menggunakan laptopku..Oyeah~ dah 3 bulan laptop tak berfungsi..haha

So walaupun agak terlewat nak post mengenai ABPBH ni, tp aku nak gak post! tak kire! Actually aku tak pernah ke event2 camni..so sifat kekampungan tu tak dapat la nak dielakkan.. Tambahan pulak, aku dapat tiket khas untuk seat yang depan2. Then yang terujanya, aku masuk ikot red carpet dan pintu masuk pun sama dengan pintu masuk yang artis masuk. haha. sangat2 segan sebab rasa cam underdressed. Tiba2 terus capai kamera dan berlakon macam press..sebab kebanyakan press pakai casual je..haha.

Tiket Khas.. :)

Aku ni takla sempat nak snap gambar banyak2 sebab malas dan bateri pun dah habis. So tengok jela artis2 lalu lalang kat situ..then bila bateri dah habis, aku masuk trus. masa tu saing Dafi, Yusri dan Lisa Surihani. sempat la feeling jap jadi glamour bila fans diorang dok terjerit2 dari luar..haha


Bintang Paling Popular ABP kali ni..

Saleha sedang diinterview..
Muka buku,,

Zizan yang dok ngusik orang,,
entrance into hall 

So habis event supposely aku dpt invitation ke post party dgn semua artis. tapi memikirkan keesokkan paginya kena kerja, tak dapatlah nak join. Kalau ikotkan hati nak je ponteng..haha. Then tahap kesejukan pada waktu tu tak mengizinkan aku untuk berfikir panjang dan membuat keputusan. mana taknya, kabus tebal..risau nak drive turun..tapi Alhamdulillah, dapat pulang dengan selamat.
mungkinkah gelaran Bintang paling popular  tahun depan dimenangi oleh die ni?  OK, jangan undi! haha

So next year kalau dapat tiket VIP lg aku nak book hotel dan amek cuti esoknya. leh la pegi post party.haha

Till then.


THANX For Your Support!

::END::

Friday, 9 March 2012

Saya Cikgu Zik!


Assalamualaikum..Salam sejahtera dan Salammm SATU MALAYSIA!! (bdk2 jawab : MALAYSIA BOLEH!!)

haha. Alhamdulillah, selesai sudah mengajar di Program Integrasi di Kem PLKN Teluk Sari, Endau, Johor. Rasa berdebar, seronok, pening kepale semua ada.. yela..1st time ni bergelar cikgu walaupun tak lama..haha.

Program tersebut dilaksanakan dalam masa seminggu bertujuan untuk mengukuhkan pertalian antara kaum2 di Malaysia. Ada 3 modul yang diajarkan, iaitu Kebudayaan, Keagamaan dan Peranan Lelaki dan Perempuan. Modul2 ni lebih kepada mendedahkan adat2 dan budaya kaum2 di Malaysia baik dari segi adat perkahwinan, kematian, tarian dan lain2. Banyak yang aku dapat belajar dalam mengajar di modul2 ni.

Sampai melapor diri di kem pada hari Ahad. Betul2 mengimbau kembali kenangan 6 tahun lepas semasa menjadi pelatih di kem yang sama. Macam2 yang aku fikirkan pada sebelum jumpa students di hari pertama. Takut pun ada..yela, takda pengalaman mengajar..kang tak pasal2 aku blur kat depan tu tak tawu nak mengajar apa..dahla aku ni cakap laju-laju..tawu2 nnt dah habis modul seminggu aku ajar 1 hari. Pengsan budak2..haha.

Alhamdulillah, walaupun tak pernah mengajar sebelum ni, tapi berbekalkan pengalaman menjadi pelatih di kem tersebut, aku ambil langkah 'brani mati' mengubah sebahagian besar dari cara penyampaian dari yang telah ditetapkan. (memang aku sorang jelah yang buat..). then, when I see their happy face each time they leave the class, I know my method works! Aku bernasib baik kerana mereka semua jenis yang mendengar kata dan memberikan kerjasama juga boleh mengururs diri. Then on last day semalam I received really good feedback from them! bukan saja dari kaum melayu, bahkan dari kaum lain.Thanks all!

Satu pengalaman yang cukup berharga yang tak boleh dibeli di mana2. Dalam mengajar, aku belajar bercakap, berkomunikasi, body language, memahami orang lain, mendengar pendapat orang, mengatur masa dan banyak lagi. Rupanya bukan senang nak mengajar orang. Lebih2 lagi mereka ni dikalangan golongan yang cerdik pandai yang dah besar2. Sangat mencabar tapi berkali ganda berbaloi.
hadiah untuk best student

To all my students di Kelas Integrasi 5 dan juga dari kelas yang lain, Cikgu harapkan kamu semua berjaya dalam pelajaran dan apa jua bidang yang diceburi, jadilah orang yang berguna kepada masyarakat dan negara. Bersatu padulah antara kaum kerana itu merupakan tiang kepada kekukuhan negara Malaysia. Banyak yang nak dikongsi dengan kamu semua tapi oleh kerana kekangan masa, mungkin di lain kali lah jawabnya.. :) Thank you all of you!

P/S: Dalam proses tukar profession dari Cikgu ke Pekerja Bank pada Isnin ini. Doakan semuanya berjalan dengan lancar. Amin..

THANK For Your Support!
::END::


Friday, 2 March 2012

Kelebihan Dapat Dean List

Assalamualaikum..

Actually my net book dah habis bateri dan chargernya pula kat mmbe tak ambil2 lagi.. tsskk~ so, jaranglah dapat update blog.. (alasan..). Bila tgk2 my blog ada seseorang bertanya mengenai..

"Apa kelebihan dapat dean list?"

Ok, menjawab pertanyaan saudara fairuz (i suppose?)

Kelebihan dapat dean list adalah :

1. Sebagai pembakar semangat untuk kita kekalkan award tu. Juga sebagai pembakar semangat untuk kawan2 lain.
2. Dapat Sijil Dean List dari Fakulti
3. Sijil-sijil tu boleh membantu kalau nak apply biasiswa ataupun kerja
4. Ada jugak sesuatu yang boleh diletakkan dalam resume dibawah column award/achievement.
5. Boleh menghadiri majlis2 anugerah cemerlang (tertakluk pada kampus)
6. Kalau dapat dean list especially pada sem 1 dan semester-semester terawal, bila dah tiba semester akhir yang lebih sukar, dan in case kalau pointer jatuh pun overall pointer tak akan jatuh banyak sebab disupport oleh semester lain yang dapat Dean List.
7. Kalau dapat dean list tiap-tiap semester, akan dianugerahkan Anugerah Naib Chanselor (ANC) dan masa konvo nanti dikurniakan 3 Bintang dan Selempang Pink (untuk UiTM & tertakluk pada universiti masing2)
8. Dan leh banggakan mak ayah. Diorang boleh citer kat membe2 & sedare mara yang korang dapat result cemerlang.
Sijil yang dikumpul sebagai kelebihan nak apply scholarship/kerja nanti..

Tapi ada jugak kelemahan dapat Dean List..apakah??

1. Stress lebih sikit dari yang lain sebab nak kekalkan dapat dean list.
2. Kawan2 dah pandang budak Dean List = Budak Pandai. Padahal tak la sehebat mana pon.. (ni kes aku la..haha). Stress jugak tu..
3. Kalau pointer jatuh tu, stressnya juga berlipat ganda..haha

Jadinya, aku buat mende ni untuk terangkan realitinya..

Harap entri ni menjawab pertanyaan Saudara Peyus.

THANX For Your Support! ^^
::END::

Busy Week

Papership Checked-In at Hotel Brisdale, Chow Kit, KL

Assalamualaikum..dear readers..
Baru balik dari KL semalam.. agak rushing sket kerana esok bermulanya kerja part time sebagai Cikgu di PLKN selama seminggu. Weekend lepas ke KL untuk mengikuti kursus 'Train of Trainer' untuk persiapan cikgu2 tentang modul2 yang akan diajarkan di kem minggu depan ni.

Bercerita tentang training tu, aku dapat pengalaman baru dalam bidang mengajar ni. Rupanya bukan senang nak jadi cikgu. Banyak aspek2 perlu ditekankan ketika mengajar. Bukan hanya bercakap dan menyampaikan je. Training tu desertai oleh lebih kurang 250 orang cikgu2 yang berpengalaman. Mostly yang senior2 yang rata-ratanya sebaya ayah aku dan lebih tua pun ada. So aku nilah dikira yang paling muda dan yang 1st time join jadi cikgu ni hanya dalam 10 orang je.. Sangat segan tapi mereka sangat friendly dan sudi berkongsi tips2 mengajar. Respect kat diorang. Terpegun jap tengok cara diorang mengajar. aha
View pagi dari bilik..
Modul2 yang kene study..
kebuluran tengah malam, makan nasi lemak & sambal kerang Chow kit..haha

So, lepas tamat kerja Part Time ni di Johor, esoknya aku kena bergegas ke Gombak untuk kerja tetap pulak di Bank Islam. Sebenarnya kerja ni dah lama dah diorang offer berikutan aku pernah jadi Top 20 untuk Young Leaders Program anjuran mereka. Tapi sebab nak berehat lepas praktikal, tu yang lambat accept jadinya. Tambahan pula, aku pemalas nak pergi interview or jawab test, jadinya grab jelah peluang didepan mata. Sebagai fresh graduate, memang tak boleh memilih kerja sangat..yang penting cari experience dulu..
Official offer letter

Oleh kerana aku kene report duty effectively lepas je aku habis part time tu, so 2 hari sebelum ni memang rushing setelkan medical check up, angkat sumpah dan requirement2 lain untuk di submit kepada employer. Alhamdulillah semuanya dah selesai cuma rumah sewa je tak cari lagi..adeyh~

Till then, wish me luck for my career ya! ^^

THANX For Your Support!
::END::

Wednesday, 22 February 2012

Special Thanks!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, all praises to Allah.. keranaNya aku akhirnya officially telah berjaya menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda Kewangan di UiTM Segamat, Johor ON TIME. Setelah penat lelah tertonggeng terlentang menghadap kelas, test, exam, assignment semua akhirnya usaha terbalas jua..
ketika memerah otak menjawab test Managerial Economics 2010 (*Credit to PM Hasan)

Di kesempatan ini aku nak ucapkan Terima Kasih tak terhingga especially buat family yang sentiasa support aku  dari segi doa, kuderat mahupun wang ringgit.. Juga kepada tenaga pendidik UiTM yang tak pernah kenal erti jemu mencurahkan ilmu walaupun kadang2 tu ibarat mencurah air ke daun keladi..ahah.

Tak lupa juga buat rakan2 seperjuangan yang selalu mendorong, menyorong, menyokong, memesong sepanjang pengajian aku di UiTM Segamat selama 5 tahun. Friends like all of you can never be replaced! ^^

my final exam result..Alhamdulillah.. hadiah untuk mak & abah.. :)
All the best in your future undertaking!

Muhamad Zikri bin Harun, Graduate of Bachelor in Business Admin (Hons) Finance, Universiti Teknologi MARA Johor, Kampus Segamat

P/S: Teringat pesan mak abah masa kecik2 dulu..kata mereka.. "belajar rajin2..dah besar nanti boleh masuk U..".Sekarang rasanya kena belajar rajin2 supaya boleh 'keluar U'..cari kerja..bina hidup yang selesa & bahagia..

InsyaAllah..

till then.

THANX For Your Support! ^^
::END::

Tuesday, 21 February 2012

#Now Reading

Assalamualaikum..

"The Five People You Meet in Heaven" by Mitch Albom

Currently I am reading this book. Kinda interesting.. It's recommended by a friend of mine.
Starting this week I will be back turun naik peta Mesia berikutan ada training & job interview di KL dan kerja part time & reunion di Johor..
masa lapang bolehlah diisi dengan menhabiskan baca buku ni..

Wish me luck untuk dapat kerja ya! ;)

till then.

THANX For Your Support! ^^
::END::

Sunday, 19 February 2012

Part Time Job


Assalamualaikum..dear friends..

Ahaha. lama la pulak tak update blog.. pemalas btul org menganggur ni..hehe. Actually, sekarang ni aku dalam proses merehatkan diri dan minda sebelum bekerja..yelah, sejak masuk UiTM tu, jaranglah dapat lepak kat rumah lama2..selalu masa cuti sem pun sibuk dengan program2 baik anjuran kampus ataupun persatuan luar..

So, dipendekkan cerita, memang plan nak start mengapply kerja around tarikh nak keluar exam result (dengar2 citer 22hb ni..gulp~). Sebab agak susah kalau nak apply kerja tapi masih belum ada final semester punya result.. Then haritu tiba2 buah hati pengarang jantungku iaitu 'Cik Lina' yang bekerja di Jobstreet tu send email regarding nak perlukan Penceramah Jemputan sambilan di PLKN untuk 5 hari. Sounds good sementara dapat kerja tetap ni, eloklah cari pengalaman..lagipun elaun yg diberi pun boleh tahan jugak.. Bukan semua orang berpeluang jadi cikgu.. So, dengan tangan yang gedik2 aku pun klik apply jelah.. And pertama kali aku nampak ke-efficient-an Jobstreet ni bila company yg aku apply tu trus call pagi2 esoknya offer job.

Then disuruh pilih salah satu daripada 2 kem yg available di Johor dan aku pilih kem tempat aku PLKN 6 tahun lepas. Alhamdulillah, hajat nak kembali ke tempat lama tu termakbul sejak sekian lama..

Harapannya moga semuanya berjalan lancar..Lepas ni bolehla dapat title 'Cikgu Ziq' yea..haha. ;p

THANX For Your Support
::END::

Monday, 6 February 2012

Sembahyang Patuk Ayam?


Assalamualaikum, dear muslimin & muslimah.. 

Sering kali kita lihat ataupun kita sendiri yang melakukan solat ibarat melepas batuk di tangga iaitu dengan kelajuan 150KM/J melebihi had laju. Teringat ceramah seorang ustaz sempena Maulidur Rasul tahun lepas, beliau menegaskan bahawa tak sah jika solat macam patuk ayam tu.

Cube tengok di bawah ni..
Berikut adalah 13 Rukun Sembahyang:

1. BERDIRI BETUL, jika tidak mampu boleh dengan duduk jika tidak mampu juga boleh sembahyang dalam keadaan berbaring.
2. NIAT, dilafazkan sewaktu mengangkat takbiratul ihram.
3. TAKBIRATUL IHRAM, mengucapkan perkataan Allahu Akbar.
4. MEMBACA SURAH AL-FATIHAH, bermula dengan bacaan Bismillah... hinggalah Waladhaallin.
5. RUKUK DENGAN THUMAKNINAH, membongkok 90 darjah.
6. IKTIDAL DENGAN THUMAKNKNAH, berdiri betul selapas rukuk.
7. SUJUD DUA KALI DENGAN THUMAKNINAH, membongkok sehingga dahi berada diparas lantai.
8. DUDUK ANTARA DUA SUJUD DENGAN THUMAKNINAH, duduk sebentar selepas sujud yang pertama.
9. DUDUK BAGI TAHAIYAT AKHIR.
10. MEMBACA TAHAIYAT AKHIR.
11. MEMBACA SELAWAT, membaca selawat keatas junjungan Nabi Muhammad s.a.w.
12. MEMBERI SALAM, memalingkan muka kearah kanan dan memberi salam dan diikuti pula sebelah kiri juga dengan salam.
13. TERTIB, mengikut aturan, turutan atau urutan seperti yang dahulu didahulukan dan yang kemudian dikemudiankan. Perkara lain yang dilakukan dalam sembahyang dari rukun ini dinamakan sunat.

Perhatikan dari rukun ke-5 iaitu RUKUK hinggalah DUDUK ANTARA 2 SUJUD mempunyai THUMAKNINAH iaitu bermaksud Berdiam Sejenak

Kemudian, berikut adalah beberapa perkara yang membatalkan sembahyang:

1. Batal Wuduk.
2. Makan dan Minum dengan sengaja walaupun seteguk air atau sebiji nasi sekalipun (sisa makanan di dalam mulut).
3. Terbuka Aurat.
4. Melangkah, tiga langkah berturut-turut atau satu langkah yang keji.
5. Terdapat najis di badan , pakaian atau tempat sembahyang.
6. hilang akal
7. Bercakap, berkata-kata dengan sengaja.
8. Berubah Niat.
9. Mendahului Imam sampai dua rukun.
10. Meninggalkan rukun Sembahyang.
11. Menambahkan rukun.

Dan kita dapat lihat salah satu perkara yang membatalkan sembahyang adalah Meninggalkan Rukun Sembahyang. 

THUMAKNINAH merupakan salah satu rukun solat yang WAJIB dilakukan ketika solat. Jadi, kalau kita solat macam patuk ayam, secara tidak langsung kita telah meninggalkan salah satu perkara wajib dalam solat dan automatiknya telah TERBATAL.

Diriwayatkan Rasulullah s.a.w bersabda:
“Pencuri yang paling buruk adalah yang mencuri dalam solat.” Para sahabat bertanya : “Bagaimanakah seorang boleh mencuri dalam solatnya?” Sabda baginda s.a.w: “Itulah mereka yang tidak meneympurnakan rukuk dan sujudnya.”
(Riwayat al-Tabrani dan al-Hakim)

Diriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w ternampak seorang lelaki yang tidak sempurnakan rukuknya bila keadannya seperti burung mematuk dalam sujudnya ketika solat. Lalu baginda s.a.w bersabda :
“Sekiranya orang ini mati dalam keadaan sperti ini, nescaya dia mati bukan millah Muhammad, kerana dia solat seperti burung gagak mematuk darah. Perumpamaan orang yang tidak sempurnakan rukuknya dan mematuk dalam sujudnya seperti orang lapar yang memakan satu atau dua biji buah kurma yang tidak memberi manfaat apa-apa kepadanya”
(Riwayat al-Baihaqi dan al-Tabrani)

Dari Abu Hurairah r.a katanya: seorang lelaki bernama Khallad bin Rafi` telah masuk ke dalam masjid lalu solat. Setelah selesai, ia datang kepada Rasulullah s.a.w dan memberi salam. Baginda menjawab lalu bersabda:
“Kembali dan solatlah, kerana sebenarnya engkau belum bersolat lagi”. Maka orang itu pun kembali dan hal itu dilakukan sampai tiga kali, sampai akhirnya dia bertanya: “Demi Tuhan yang mengutuskanmu dengan membawa kebenaran, saya tidak dapat lakukan yang lebih baik daripada ini, oleh itu ajarkan aku” Maka baginda bersabda: “ Jika kamu berdiri solat, bertakbirlah, lalu bacalah ayat al-Quran yang mudah bagimu, kemudian rukuklah dengan tomakninah, lalu bangkitlah hingga engkau berdiri tegak, lalu sujudlah dengan tomakninah, dan bangkitlah hingga engkau duduk dengan tomakninah pula, dan kemudian sujudlah lagi juga dengan tomakninah. Dan lakukanlah cara itu dalam semua solatmu”
(Riwata al-Buhkari, Muslim, dan Ahmad)

P/S: Aku tidak berniat untuk mengajar kalian untuk beribadat kerana aku sendiri masih khilaf dalam hal-hal agama. Ramai lagi orang yang tinggi ilmunya untuk mengajar. Niat hati cuma mampu untuk mencetuskan sesuatu agar kita semua berfikir sejenak tentang hal ini. Ini bukannya perkara boleh diambil remeh. Ramai yang aku nampak solat camtu tapi iman aku sangatlah lemah kerana selemah iman adalah menegur dengan hati. Sebelum ni aku juga solat tak bertomakninah, tapi Alhamdulillah, lepas dengar ceramah ustaz tu, dapat diperbaiki sebab sering kali teringat dan akhirnya terbiasa.

So, mulai sekarang, sape-sape yang solat melebihi halaju tu, sama-sama kita perbaiki ya! ^^

Untuk ingatan diri sendiri dan juga rakan-rakan yang lain.. Sharing is Caring.. 

THANX For Your Support! ^^
::END::

Tuesday, 31 January 2012

25 Tahun Sudah!

Assalamualaikum..


Huwarghh~~ (sambil mengeliat dan mematahkan jari jemari) lama tak berupdate blog sejak raya cina aritu.. haha. Ni la masalahnya bila mula tak berupdate sehari dua, dah jadi malas berpanjangan..

Oh ya, just nak share, pada Sabtu (29/1/2012) haritu aku terlibat dalam persembahan silat bersempena dengan 25 Tahun Perayaan Ulangtahun Silat Cekak Hanafi di bumi Johor.

Dipendekkan cerita, training untuk persembahan tu pun diketahui last minute iaitu 2 hari sebelum. Tapi memang kebetulan ada di JB masa tu, so involvekan diri.

Majlis berlangsung di UTM Skudai. Jom check out gambar2 semasa majlis.
Sesi renggangan sebelum majlis

Persembahan bermula..

Sedang bertungkus lumus untuk menewaskan crook terakhir..Chewah~~
Bergambar bersama VIP
Para Dif Kehormat
Keratan Akhbar Utusan Malaysia 30/1/12

Keratan Akhbar Kosmo 30/1/12

Keratan Akhbar Sinar Harian 30/1/12

Keratan Akhbar Harian Metro 30/1/12
Keratan Akhbar Berita Harian (Johor) 1 Feb 2012
Close Up Sket..haha

Alhamdulillah, program berjalan dengan lancar dengan izin Allah. Moga Silat Cekak Hanafi berjaya pengumpulkan persembahan 50 000 pesilat pada 2015 untuk memecahkan REKOD DUNIA! Amin.. :)

THANX For Your Support! ^^
::END::

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...