FOLLOW ME ON BOARD!

Sunday, 19 June 2011

Tips Dapat Dean List :: Bhg. 2 :: Cara Belajar Subjek Membaca

Assalamualaikum..

OK! kali ni aku nk citer sket cmne cara aku belaja..ATTENTION! apa yg aku tulis ni hanyalah apa yg aku buat..myb ada yg aku tulis ni tak bersesuaian ngn korang..dan aku rasa bnyk lagi cara belajar yg lebih berkesan..ni sbg side references je..amik yg elok, buang yg tak elok kay..

For those yg nak ke Bahagian 1 KLIK SINI

Pernah tak korang masa nak jawab test or final kdg2 korang ingat explaination tp tak ingat key point? Tak pun yg common, korang ingat key point tp tak ingat nk explain?

Okay, nak setelkan masalah tu aku ada 3 STEPS..

STEP 1 : Baca buku teks/ manual

Sejujurnya aku mmg TAK SUKA baca buku teks yg tebal2 tu..selalunya aku akan baca manual je..sbb lebih nipis..So apa guna buku teks? buku teks tu utk MELUASKAN pengetahuan korang..sbb manual tu hanyalah ringkasan dari buku teks..Cara aku baca buku teks, aku akan bukak skali buku manual dan point2 PENTING yg tak lengkap aku akan masukkan dlm buku manual tu..Then, buku teks aku dah tak tgk sgt..

Buku tebal2 aku tak sanggup nak baca..haha
Then, kalau membaca pulak..

First of all, korang kena kenali otak korang..(hah? ape kene mengena ngn kenal otak pulak kn?) haa..korang kene cuba kenal pasti waktu mana yg paling effiicient utk korang serap apa yg korang belajar..tiap org lain timing..

Pada aku, kalau stadi bnyk2 sampai full otak akan jd HANG ataupn BLANK! so rugilah korang bace di kala memori korang dah penuh..sampai kdg2 tu memantul2 balik ape korang baca kn? So, antara cara terbaik nak kosongkan memori korang tu adalah dgn TIDUR! ada tak kdg2 tu tgk kawan2 korang tidur je memanjang..stadi kejap je..tp bile kuar result exam gempak..kdg2 pulak korang tak cukup tidur sbb belajar bnyk sgt last2 msk exam hall jadi BLANK? Kalau lelaki stadi 2 JAM pn dah cukup..bnyk2 aku tak boleh masuk..huhu
Haha. kan dah cakap..nanti Blank! STOP dulu!

Tau tak tidur yg cukup tu PENTING..ni sbb masa kita tidur..apa yg kita baca tu diproses menjadi ingatan..So, memori korang yg FULL td tu di TRANSFER ke Memori Kekal! dan memori korang akan kembali laju dan fresh selepas tidur....time tu lah korang senang serap apa yg korang bace..selalunya aku akn stadi sebelum tido dan selepas bgun tido masa bdk2 bilik tgh tido..masa tu pukul 4-5 pagi..then buat Hot Choc utk segarkan badan..dah habis bace aku akan tido balik..
Tidur yg secukupnya membantu korang stadi..tp tak payahla tidur dgn buku..SKEMA sangat...

Then, kalau membaca pulak, aku ni mmg jenis yg suke tmpt SUNYI dah tak ramai org..So, utk korang yg sama spesis mcm aku ni..dinasihatkan korang jgn bace di tempat yg di depan korang ada objek yg bergerak2..Objek bergerak yg dimaksudkan mcm TV, kwsn org lalu lalang, dlm library yg mengadap laluan jalan, depan komputer, depan Facebook(sbb kalau kuar notification mst tgn korang gatal2 kn nk tgk kn..).. Sbb mende2 ni akan menganggu tumpuan korang dlm proses penyerapan..tu la jadinya bila baca 1 peranggan tak habis2..haha

STEP 2: MIND MAP atau PETA MINDA

Aku dulu selalu beranggapan buat mind map ni satu perbuatan yg sia2 dan membuang masa..masa awal2 masuk UiTM dulu aku tak suke buat mind map..kalau buat pn sbb ikot2 kawan..tp tatawu apa functionnya..aku tak baca pn mind map tu.. Tp lama2 aku rasa mind map ni sgt2 berguna utk aku..haha.

Ada macam2 cara buat mind map..ada bentuk ikan la..pokok..bintang..haiwan peliharaan..semua mempunyai kebaikan kalau korang tawu cara menggunakannya...Tp cara aku camni..Selepas baca manual dan fahamkan..aku akan buat mind map by chapter..

Ni contoh mind map aku buat..tp ni secara ringkas la..nak detail pening pulak aku nak buat nnt..tak perlu fancy2 sgt..nnt bnyk BUANG MASA nak buat mind map tu..
TRANSFER segala main point dalam satu chapter ke ats kertas. Ni contoh ringkasnya..ikot kreativiti nak guna apa2 warna..pada aku guna kaler basic cam hitam,biru,merah dah boleh..Contohnya, aku nak wat mind map BAB 1. Dlm BAB 1 ada tajuk besar pasal maksud, jenis2, ciri2 dan kelebihan..Then tiap main point ni korang buatla pecahannya..tp hanya POINT SAHAJA! yg elaboration tu tak semestinya diperlukan..kalau elaboration sng tak payah tulis pn takpe..Then BACA dan FAHAMKAN apa korang tulis..dan jgn terlalu SERABUT sgt..nnt pening nak baca..lagi bagus buat semua dlm 1 page..sbb lebih senang nak hafal dgn sekali pandangan..

Then tujuan aku buat mind map cmni adalah sbb aku akan review ikot bahagian..ni salah satu teknik aku menghapal..aku akan baca dari KIRI KE KANAN iaitu dari 1 hingga 3. Caranya aku akan tutup ruangan No.2 & 3 kalau nk menghafal No.1.begitu juga nak hafal No.2 aku akan tutup ruangan No.3..

ULANG langkah2 ni dari awal utk kuatkan memori korang...so dgn cara ni dpt latih korang ingat key point dan juga explaination...

Mind map ni aku akan siapkan masa test..dah siap mind map ni, buku manual tu pulak aku tak tgk sgt..so korang juz TUMPU pd mind map yg korang buat ni je..bila final exam lak, kerja dah senang sbb mind map korang dah ada..tnggl bace mind map dan refer kt manual siket2 je..So, mende ni selalu selamatkan aku kalau2 ada paper final yg GAP DEKAT2..sbb aku tak perlu buang masa bace buku teks balik dan buat note..

STEP 3 : STUDY GROUP!

Step 1 dan 2 mmg sesuai dibuat SORANG2.tanpa ganguan..step 3 ni adalah study group..cara study ni mmg amat berkesan kalau korang dah abez study cume tngl nak wat revision je..juga dpt elakkan dari tak dpt input apa2 kalo study group korang wat awal2 dan diakhiri dgn sesi SEMBANG2..haha. cara ni mmg aku akui punyai peranan yg kuat dlm kukuhkan apa yg korang study supaya tak lupa..masa study group ni korang bersama mmbe2 akn wat sesi soal jawab antara korang..(kira mcm nk test power la apa yg korng dah bace..) dan cara paling berkesan utk kukuhkan memori korang adalah dgn MENGAJAR MEMBE2 LAIN...pecayalah..ni aku tak tipu punye..so janganlah kita kedekut ilmu..tp kalau mmbe korang taknak dgr korang citer je apa yg korang bace kt die..lantak die lah...haha
diakui study group mmg salah satu cara belajar yg berkesan..

Tu jelah 3 Step yg aku gunakan sampai la aku ke degree kalau nak study subjek membaca..tp kena ingat, jgn terlalu MEMAKSA diri korang utk stadi..tu menyiksa badan dan otak tu..REWARD YOURSELF taip kali habis stadi..cam main game ke..jalan2 ke..layan muvie..

Then yg PENTING kena ada DISIPLIN! ni sbb kalau kita ckp nak study lg 10 minit, maka BUATLAH! kalau plan nak studi pukul 4 pagi maka buatlah! kalau takda disiplin tulah jadinya alasan tak sempat stadi lah..dan macam2..aku ni jenis yg suke stadi last minute..tp kalau kena cara kita, study last minute tu kdg2 lg ok dari study yg dah prepare awal2.. ^^
Patuhi pengurusan masa yg dah di plan..lalai akan hal ni korang yg akan rugi..

Tu jela utk kali ni..harap dpt bantu walau sikit..bnyk yg aku terpaksa cut sbb taknak bg nmpk panjang sgt..nnt makin bosan kalo bace..tips yg aku bg ni taklah hebat tp boleh lah sekadar sharing.. ^^. Jmp di next entri ye..sbb bnyk lg yg aku nak share ni..huhu

9 comments:

LIYANA ONLEY said...

cayalahh bebs :)
orang bole tempah ko jadi motivator..hehe

TIDO SANGAT PENTING..
jadi aku penat ne stady utk final inter esuk....nak tidolaaa..HAHA..
akan jadi memori kekal sampai esuk..AMIN...doakan aku zik :)

NURUL AINI NORAZMAN said...

itu dia tips dari top student Uitm Segamat,.he3

nice tips nih,. aini mmpunyai msalah dari segi pngurusan masa,.=ppp

zIq Ziqry said...

liyana:haha.tdo ckup2! gud luck taw! :D

zIq Ziqry said...

aini GD: hahah.tadela sampai cmtu skali..nak share je..atleast dpt gak tlg mmbe2 yg still blaja..watpe kalau dpt best student pon tp kedekut nak share kn..huhu

amal_fc1303 said...

sure dean list every sem nie..
tips yg sgt berguna.

zIq Ziqry said...

amal: thanx! :D hope tiz can help everyone! ^^

Noor Adibah Binti A.Latif said...

betol3! kalau duduk belajar depan lappy. lagi2 tengah bukak FB.. ishh. tangan ni duk gatal nak tekan cursor nak jugak tengok noti2 yang banyak tuu.. huhu...

** sampaikan bila masa nak final exam, account FB terpaksa bagi parent jaga. sebab tak nak bukak FB punye pasal! huhu . ( dahsyat tak dahsyat laah penangan FACEBOOK! ) HUHU!

zIq Ziqry said...

hehe.yeap2! u r rite! cuma kena ada disiplin jela..kalo tak mmg buat apa pun hancur..

nuruashia ♥ said...

wawhhh.. good tipss..
tp kan nuru ni ske bce tpi kalo bab mnghafal mmg fail..yg magiknyee bile final yg hafal xdtg taw yg xhafal tu yg dtg ahahhaha..

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...