FOLLOW ME ON BOARD!

Tuesday, 7 June 2011

Ingat Ibu Ayah Kunci Kejayaan


Assalamualaikum semua!

Berdasarkan tajuk kt atas ni, aku dapati salah satu dari kunci seseorang individu tu boleh success adalah dgn sentiasa ingat akn Ibu dah Ayah diorg..Kenapakah aku berkata demikian?

Mende ni jelas dilihat ketika zaman belajar. Kebanyakannya pelajar yg baru mendaftar sebagai seorang mahasiswa mahasiswi universiti semangatnya BERKOBAR2..Harapan yg diletakkan kaum Ibubapa pulak menggunung tinggi menharapkan anak2 mereka keluar menjadi org yg berjasa dgn segenggam diploma/ijazah.

Tp rata-ratanya aku lihat situasi ni tak kekal lama..ada yg tak sampai 1 semester pn touch light yg menyuluh ats kepala masing2 tu tiba2 padam..abez bateri kot~ Dalam tempoh nk menhabiskan pengajian tu mcm2 hal jadinya..tatatertib, repeat paper, extend mahupun dismiss..term2 ni selalu sgt dgr dah..dah jd mende biasa ..katanya gerun dan takut dan tak boleh sebut perkataan2 tu tp effort belaja sumer kelaut jugak..Aku tulis ni pn takla bermksd aku ni excellent belaja..sama jugak mcm yg lain..ponteng kelas jugak.hehe.tp sekadar peringatan bersama..
Selalulah doakan kesihatan dan kesejahteraan mereka dalam solat anda.
Cuba la seketika detik dlm tempoh pengajian tu (sebaik-baiknya tiap hari la) RENUNGKAN pengorbanan ibu ayah masing2 yg susah payah bersarkan korang, didik korang dan bagi harapan yg tggi antar korang masuk U...doakan kejayaan korang tiap hari..tak kiralah yg masih ada ataupun tiada.Kalau korang pikir mende ni kompom tak terjadinya mende2 yg tak diingini..Kalau alasannya lemah dlm subjek mengira dan menulis? sbb tu diorg anta masuk U utk pegi kelas! bkn suruh ujung sem amek final exam trus...(sejujurnya aku mmg lemah subjek mengira..hehe)


Kalau masa sekolah dulu lebih2 lagi time SPM..harapan mak ayah tu sgt2 tnggi nk tgk anak dia dpt keputusan yg cemerlang..dan dpt terpilih masuk universiti..Kalau korang dpt lihat, jika si anak dpt result teruk..tipu la kalau mereka tak rasa apa2..kompem ada walau sedikit pun rasa kecewa dan malu nak jmp kawan2 diorg yg tiap hari yg dok tanya result korang..yg kaum ibu pulak 7 hari 7 malam kalau boleh bertapa dalam rumah taknak keluar..sapu sampah pn dlm rumah je..yg kaum ayah asyik cuba mengelak dari ditanya rakan sekerja pasal result korang..telefon rumah mmg sentiasa berbunyi je sbb sedare mara sebok nak tau jugak...aku tulis ni sbb aku pn ada pengalaman jd cmni dulu..
Kasih Ibu Membawa ke Syurga..

Kasih Ayah membawa bahagia.
Kalau kes result korang gempak pulak..yg ibu ni jgn kata sapu sampah kt laman rumah, depan rumah..sampaikan jiran2 punya laman pn die sapukan..Mak ayah kita pulak yg sebok call dan tanya sedare mara mahupun sahabat handai yg lain psl result ank diorg..begitu Proudnya diorg kt korang kan..
with ibuku..huhu

juga bersama ayah yg hebat..


So, sebagai ingatan utk diri aku jugak..dan kepada yg mungkin terlupa hal ni..cubalah ubah diri tu dan jadilah insan yg boleh dibanggakan ibu bapa korang.....sementara mereka masih ada..

Habis~ ^^

7 comments:

Shasyela said...

yup2..u r rite..thanks letak pic bakal suami i kat sini..hahaha..

zIq Ziqry said...

hahahha.perasan!!

..+atie1908+.. said...

omg sedara ko ka!!! ckp kt die i love u!!!

Nor Suhaiza said...

hu3...
rasa nk ngis tgok video tu...
bgenang air mata i tau...
hu3 :(

zIq Ziqry said...

atie: haha. t la kalo aku jmp... :)

zIq Ziqry said...

Suhaiza: huhu.yup2..me too! :D

Noor Adibah Binti A.Latif said...

isk! cite pasal lemah kire mengire.. kita pun lemat bab mengire.. erk.. masa trial SPM dulu failed kot! huhu.. tp alhamdulillah sampai pulak kat UITM SEGAMAT nii. hehe..

p/s: Abg ziq ! tolong mintak kan signiture kat Shaheizy Sam boleh tak! huhu

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...