FOLLOW ME ON BOARD!

Tuesday, 14 June 2011

Budak UiTM Berkualiti!


Assalamualaikum..haloo~~

Aku tergerak nk tulis tajuk ni susulan dgn isu kenyataan Prof. Datuk Dr. Zaini Ujang selaku Naib Chanselor UTM di Kuala Lumpur pd 10 Jun 2011 aritu.. Menurut beliau, kononnya universiti tempatan kini menjadi pusat lambakan mahasiswa yang kurang berkualiti atau ‘hampas'. Beliau berkata demikian sbb langkah menghantar pelajar cemerlang ke oversea tu akn menyebabkan kt Malaysia ni tinggal graduan2 yg tak berkualiti ataupun hampas..adeh~ aku ni tergolong dalam hampas jugak la rupenye.. T_T

Yang ni aku mmg tak setuju..kalau dia ckp 'hampagas' aku boleh terima lagi sbb ada function gak..istilah 'lambakan' tu sendiri dah mcm mencerminkan kuantiti bdk UiTM yg ramai. Beliau ckp begitu seolah2 mcm mencerminkan diri sendiri dan juga naib2 chanselor IPT tempatan yg lain sbb mereka tak mampu melahirkan graduan yg berkualiti.

Lambakan graduan taklah bermaksud tidak berkualiti

Jangan lah dibandingkan student universiti tempatan dgn luar negara sana tu..masing2 ada kualiti yg tersendiri..abes tu, student oversea yg belajar di negara kita ni semua cemerlang sgt ke? dan pelajar-pelajar mereka di negara asal tu jd hampas? tak kan..hantar pergi oversea tu sbb ada matlamat..hantar sana utk belajar kepakaran negara tu..bawak balik Malaysia utk pembangunan negara kita jugak...Graduan2 tempatan kita pulak skrg ni ramai yg turut menyumbang bangunkan negara..Kalo takda graduan tempatan sapa nak kerja bangunkan ekonomi negara?

Kuantiti student UiTM yg ramai ni la yg bnyk menyumbang kpd pertumbuhan ekonomi negara. UiTM sendiri melahirkan banyak graduan yg berkualiti dari pelbagai bidang. Malah bertaraf world class!

Then masa 12 Jun 2011 dlm paper ada kuarkan yg UTM menegaskan itu bukanlah maksud dia..oo..seb bek.. ini mungkin pihak media tersilap mentafsirkan ucapan naib chanselor tersebut..So, kesimpulannya..lepas ni semua pihak kena berhati2 kalau nk kuarkan statement..kena jelas supaya tak disalah tafsir oleh sesetengah pihak..Dan pihak2 lain pun janganlah cepat melenting tanpa usul periksa.. :D

Tapi pape pun graduan UiTM still ada kualiti.. :D

Sumber : Utusan Malaysia Online - http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0611&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_04.htm

Klik SINI utk korang bangkitkan rasa sayang korang sempena hari bapa! :D

Habis~ ^^

21 comments:

@ Syima Raaif @ said...

UiTM segamat! XD

tyka said...

uitm segamat serang sini

NURUL AINI NORAZMAN said...

UiTM di Hati ku,.
aiyyoo,.terasa diri ku begitu kerdil sekali bila dpt gelran hampas tuh,.hu3

Setuju bila Ziq ckp graduan tmpatan boleh bngunkan ekonomi negara,.=))

OK la tu klu itu bukan yg dia mksudkan,. klu tak makan dalam la kita,.

ain revival said...

betol2...masing2 mempunyai kualiti sendiri..kalau Unuversiti kita x hebat x kan student luar negara datang belajar kat sini..kalau U kita x berkualiti means x de lah lahirnya doktor, engineer, tokoh korporat dan pemimpin berjaya y pernah menuntut ilmu d IPT tempatan..juz my opinion..

*UiTM Shah Alam*

hehe..nk jugak~

zIq Ziqry said...

syima,tyka,aini: wah..serangan UiTM Segamat sudah mari..hehe

zIq Ziqry said...

ain: btul2, kalau nk harapkan student oversea tu la bila balik M'sia yg bnyk cerewet pilih kerja..kunun blaja oversea nk kerja gaji mahal2..last2 mengangur jugak~ tak sumbang kpd ekonomi..

@ Syima Raaif @ said...

yeah uitm segamat menyerang ;p

Buwlarn said...

yeah... org lua negare pon nk blaja kt uitm yg berkualiti ni..huh..

niezam said...

silap media yang salah tafsir. kn? aku ada gak tgk2 kan isu ni. apakah kita terlalu mudah melenting?

lagipun sebelum ni pun isu penghantaran pelajar ke luar negara dibangkitkan di Dewan Rakyat oleh MP's. dan kerajaan pun kalau tak silap ada juga ura2 untuk mengurangkan jumlah student PILN ni.

plus, aku pun dah baca kenyataan media yang telah dikeluarkan oleh UTM.

Rtp Farra Arisha said...

ahh sy tak pernah merasai ke alam universitas. bagaimana rasanya ya? hmm.

zIq Ziqry said...

syima : haha.tambah lg serangan dari uitm segamat..kih3 ;p

zIq Ziqry said...

bulan: huhu.yup2. harapkan bdk uitm sendiri jela kene belaja sungguh2 utk rebut peluang yg ada... :)

zIq Ziqry said...

nizam: yup2. mmg silap media..kalau isu2 yg sensitip cmni kalo di salah tafsir mmh boleh menimbulkan salah faham yg dasat...so lepas ni kene lebih berhati2.. :D

zIq Ziqry said...

farra arisha: owh...farah dari indonesia ya..alam universiti ni sangat bagus! seronok! bahkan ramai yg percaya alam universiti adalah alam yg sangat disukai berbanding alam sekolah dan kerja.. :D

niezam said...

hai ziqry~~ u're good blogger ok. replying all the comments u get. two thumbs up bro :)

aku saje jenjalan tgk blog anda. mmg hobi pun blogwalking ni. hehe.

zIq Ziqry said...

nizam: TQ bro! :D

noor amirah bt ahmad said...

=] saye berpendapat tu sume mcm mana mahasiswa tu deliver diri diorang kat masyarakat.. sbb kadang2 tmpat kita belajar tak menentukan sape kita.. rezeki masing2 kot!

pengalaman saya sendiri tengok ayah saya pegang resume budak engineering dr universiti oxford.. dah bape taun menganggur.. mintak keje kat kilang ayah saye keje.. then yang paling kelakar pun ade sedih pun ade sbb budak degree mintak keje kat officer yang cume ade LCE(tingkatan 3 je) ...

so marilah kita same2 muhasabah diri.. cewah~~ :P
UITM SENTIASA DIHATIKU.. hehehehhehe

zIq Ziqry said...

wah? bdk oxford pn mengangur..dasat2~ tula..kita jgn memilih sgt soal kerja...last2 apa yg dikejar xdpt..huhu.

fuh~ sorang lg kaki blog tegar UiTM! haha. :D

alia kamal said...

we have to prove them wrong!

nohfee said...

uitm penang here,

yes. rmi sgt slalu kata
"la..uitm je kot. snang nk masuk. especially bumiputra"

well, dato sahol dah buktikan sendiri tadi yng uitm hanya amik student yang berkualiti...contoh asasi sains tu compared to um.ok, agak bangga jap disitu. hehe

btw, nice entry! =)

Nurul Akhmal Abd Ghani said...

UiTM puncak alam mari.... =)

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...