FOLLOW ME ON BOARD!

Tuesday, 28 June 2011

Bercuti di Perak dan Penang

Assalamualaikum..

Wah~ lama sungguh rasa tak update blog..haha. bkn apa, aritu bercuti-cuti Mesia jap ke Perak dan Penang..Haa..ni la cek nak habaq ni..meh ce cite sket...

Aku tak pernah mai Penang, Perak pun adala sekali masa form 4 dulu2..so, agak jakun sket ea bile sampai sana..hehe. So, destinasi pertama sebelum penggembaraan bermula adalah di Segamat pd hari Selasa..Aku tak g bandar Ipoh tp g ke area Seberang Perak, Teluk Intan dan kawasan2 yg sewaktu dgnnya..So, nak ke sana dari Segamat kena naik train ke Kolumpo dan sambung naik bas ke Teluk Intan, Perak..
di Segamat
Menunggu train ke KL Sentral pukul 2.40 pagi
Tiba di KL Sentral breakfast jap..haha
Beg tajaan..hehe
di Bas Stand Pudu..dah cantik dah skrg..

Then, sampai di Teluk Intan dalam pukul 1.30 Tgh Hari..sampai2 je trus makan Nasi Lambai a.k.a NASI KANDAR dan jalan2 sekitar Bandar Teluk Intan..
di Bas Stand Teluk Intan

View dari dalam Restoran Nasi Lambai tersebut

Nasi Lambai dgn Sambal Kelapa! Sedap!! ^^

Sign Board Restoran ni..
Then di Teluk Intan ada MENARA CONDONG! Menara ni mmg condong dari luar mahupun dari dalam..So, kalau berjalan di dalam tu mmg rasa senget sket r..haha. Check this out!

Menara Condong, Teluk Intan

View dari dalam Menara

Menara tu adala dlm 3 tingkat kot.

View dari kaki 5 tingkat atas..
Aktiviti petang kami masa hari 1st dan 2nd adalah turun mengajar kelas latihan Silat Cekak Pusaka Hanafi di SMK ISKANDAR SHAH..
Aku berucap..kusyuk btul diorg dgr..
Amir berucap..

Terima Kasih kepada Cikgu Meor sbb izinkan kami turun ke kelas beliau..

Sesi bergambaq bersama adik2 dan Cikgu Meor..

Haa..lepas turun kelas silat tu, kitorg sapu la DURIAN Kg.Parit..yeah!! Masa ni mmg tgh musim..Sedap woo~

view kg Parit di waktu senja
Situ ada MONUMEN JAM sempena kemerdekaan

mesti amek gamba..
Di waktu malam pulak boleh kelihatan sesuatu yg ANEH yg takda di JB di sepanjang perjalanan dari Parit ke Seberang Perak..antaranya..
KEDAI BEGER..Kedai ni terletak di tempat yg sunyi dan gelap..tp ada sorang pompuan cantik jage kedai tu sorang2..tp bile ktorg dtg nak beli, sekali bapak ngn mak die kuar daa...hahaha. kami tertipu dgn marketing yg sungguh efficient..
STESEN MINYAK..haa..sbb mende ni takda kt JB,..makcik yg jage kedai ni mmg sempoi..pakai bju kurung dan kain batik je..harga minyak makcik ni ckp RM2.00 utk 1 liter..mark up seposen..ktorg amik la gmba bnyk2..oleh sbb die agk suspen kami dtg dgn begitu jakun, masa ktog masuk kereta die trus tutup kedai..haha


guna pengayuh utk kuarkan minyak dari tong besaq..

Di hari ke-3, berlaku insiden yg mmg lawak! di mana one of my fren yg baru sampai dari JB tertinggal wallet dalam bas..so, kami bergegas la ke destinasi terakhir bas tu akan sampai..iaitu ke Lumut..On da way ke Lumut ada nampak bas yg sama datang dari arah berlawanan..so tanpa berlenggah, kami buat U-Turn dan kejar di kelajuan 140-160KM/J.hahah. saksikan..
Rupanya kami tersalah bas da...hahahha. kena patah balik ke Bas Stand Lumut dan akhirnya wallet tersebut dijumpai di bas yg sebenar..hahahha. Kami mcm samseng ketika menahan bas terbabit utk berhenti..

So dah alang2 sampai ke Lumut, di Lumut tu ada Jeti ke Pulau Pangkor..amek gambaq la..apa lagi..hehe



View Jeti Lumut..
Di situ ada Cendol yg sedap! ^^

Selepas ke Lumut, ktorg ke TELUK BATIK..wah..pantai di sini mmg best!

View Pantai Teluk Batik

dah ada di Perak mmg tak sah kalau tak rasa Nira Nipah yg manis! haha. best2!
Boleh di dapati di tepi jalan

The next day Hari Jumaat. Lepas solat ktorg masak2 dan ke Pasir Salak. Di situ terdapat muzium senjata dan tempat J.W.W Birch dibunuh.
Kami masak lauk paprik dan ayam goreng..sedap! credit to ATER

Pintu gerbang ke Pasir Salak Resort

Di sini lah tempat Birch di bunuh!

Then, kalau dah sampai Perak jugak mesti nak bawak balik cenderahati kan..so, ktorg ke tempat buat pasu dan LABU SAYONG yg MURAH dan CANTIK!


 
Dan, di area tempat kami menginap ada estate padi yg terbesar di asia tenggara..mmg cantik view di waktu pagi dan senja

cantik kan..

Tak lepaskan peluang amek gambar..huhu

Keesokkannya hari Sabtu. Masa ke PENANG!! ^^ Destinasi pertama adalah di UiTM Permatang Pauh. Masa tu ada Ujian Sijil Rendah Persilatan dan kami mengofferkan diri utk jadi Tester.
Barisan tester dari Segamat

Pintu gerbang UiTM P.Pauh
Permatang Pauh bukan terletak di Pulau..So nak ke PULAU kena naik Ferri atau lalu Jambatan P.Pinang. Masa Pergi ktorg naik Ferri dan balik lalu Jambatan..
Tol naik Ferri

Memasuki Ferri



Nak tgk rupa org mabuk laut?? Check this out! haha

sebelum tu die sempat la menyatakan hasrat utk kawen di atas kapal suatu hari nanti..tapi..

Kami ke PADANG KOTA LAMA..eh, sempat aku jual eskrem ea..haha
Sebahagian kecil view2 di Pulau

Bila ditanya apa yg Feymes makanan di PEnang, org akan ckp PASEMBUR atau sebutan utara ialah PASEMBOQ.. ^^
Kedai makan ni terletak berdekatan Jeti di Pulau

Jeruk Penang..Paling faymes buah Pala

Aneka pilihan Rojak Pasemboq

Pasembur disini agak mahal sket..myb sbb terletak di bandar Penang

Ni la rupa Rojak Pasembur tu..SEDAP!!
Lepas tu ke BATU FERINGGI! utk cari souvenir! sbb cari di bandar Penang tu tak jumpa2..di sini lebih murah barang2nya berbanding tmpat2 tadi..
Lepas Penang, ktorg balik ke Perak. Dan esoknya hari last ktorg di sana..apa yg kami lakukan di hari terakhir?? haa..
Pegi Pasar Pagi di area SEBERANG PERAK..macam2 ada kt sini..

sempat..

di perjalanan sempat makan tgh hari di kedai makan PAK HAMID. Kedai ni pernah masuk Jalan2 Cari Makan..terkenal dgn udang saiz XXL!

Siap ada LABU SAYONG di setiap meja makan

Carilah sign board ni..makanan sini sedap2!Destinasi terakhir kami adalah ke Kuala Selangor..sbb lalu jalan lama so sempat lah merasa jus Mangga pure dan ke BUKIT MALAWATI..
Masa ni mmg musim mangga..macam2 saiz ada..

JUS MANGGA YG PURE! SGT SEDAP!

TIKET utk masuk bukit Malawati..sbb hari tu hari AHAD, so kenderaan awam tak leh masuk..hanya leh naik Train je..

Paling feymes kt sini adalah monyet2 yg banyak!

Train..kene berebut nak naik..

monyet2 sini makan kacang panjang..ada jual RM1 seikat..so nak dtg bawaklah kacang panjang bnyk2 dari rumah..jimat sket..

JEJAK KASIH

Lepas ke BUKIT MALAWATI, ktorg singgah di GEMAS, N.9 utk makan malam dan terus ke Segamat..tulah Destinasi terakhir Cuti2 Mesia kami..Mmg best woo g Perak dan Penang..dua2 negeri tu mmg lain..dan aku dah dpt nama baru..AYOB! hahaha. sbb org Perak mmg panggil org lain YOB! haha.

Tu jela sedikit sebanyak citer yg aku larat share..bnyk lg sebenarnya citer sepanjang perjalanan ni tp tapi tak dapek la nk masukkan..nnt makin panjang lak entri ni..gambar pn dlm kamera ada dekat 1000 woo..haha

Habis~ ^^

8 comments:

Rtp Farra Arisha said...

amboihhh banyaknya gmbr! seronok tengok!

gulpp, durian ituuu best!

Shasyela said...

sy sangat teruja tgk stesen minyak itu..huhu..xpernah tgk..best3!

zIq Ziqry said...

farra: haha. durian tu sgt sedap! ^^

zIq Ziqry said...

syela: haha. unik kan..tu yg ktorg jakun sket tu..:P

M!$$ LaVeNdeR said...

ouhh..member sch jgk ye~ tp sy bkn pusaka..pe2 pon, we r from da same root~ slmt bknalan =)

nOuRuL EyEdHa said...

hye2..saje blogwalking. sy pun xstudent uitm segamat. mber lin xco banking. usha2..perasan ada singgah bukit melawati. :)hee.. nape xround2 sawah kat tjg karang? tmpat drama yg fofuler nur kasih tu. hee. :)

zIq Ziqry said...

M.Lavender: huhu.hye2! salam kenalan.. :)
Nourul: hehe.masa ni masa tak banyak..so nak hujan pula time tu..nex tyme i maw try g sana pula lah! ^^

Miss Aisyah said...

best kn kt Perak..heehe
my hometown..teluk intan perak..
menara condong..

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...