FOLLOW ME ON BOARD!

Monday, 31 October 2011

Peringatan Kepada Fresh Graduates Yang Nak Apply Kerja!

Assalamualaikum..Dear readers..

Lately, I'm starting to job hunting.. memang sesuatu yg sgt memeningkan kepala.. coz what you choose akan bg impact on your future. Tapi kata org, jgn memilih kerja..1st job tu utk gain experiences dulu.. dah bertapak dlm 2 3 tahun baru decide utk shift 2nd job yg lg bagus..tp nak bertahan 2 3 tahun tu...bkn senang..

So, dalam busy2 send resume sana sini aku terlepas pandang kat 1 mende yg penting..which is aptitude/psychometric test yg usually company akan buat utk tapis2 candidate2 yg ramai.. aku tak prepare mende2 camni..tawu2 je before interview kene amek test..walaweh....tunggang terbalik aku jawab..haha

Usually test2 ni consist of IQ test yg menguji tahap minda korang berfikir dgn bijak, personality test yg mengukur sifat diri korang, analytical dan logical, ada test numerical yg menyelesaikan matematik tanpa guna calculator, essay, case study dan lain2.. test2 ni sgt mencabar dan memerlukan kecekapan menyelesaikan masalah dgn masa yg sgt limited..


So, sbg peringatan buat diri aku sendiri dan juga korang yg berniat nak apply kerja mahupun tukar kerja, dont forget to prepare all this things instead of focusing kat resume yg gempak2 je..

For those yg nak try usya2 bentuk soalan sila KLIK link di bawah ni..

Psychometric test : http://www.kent.ac.uk/careers/psychotests.htm
IQ Test : http://www.iqtest.com  & http://www.free-iqtest.net

All da best for your career!

THANX for Your Support! ^^
::END::

10 Hari Cabaran Blog :: Day 3 :: 10 Things You Hate

Assalamualaikum..hye2.

Nampaknya cabaran 10 hari ni tak dapat dilaksanakan pada waktu weekend..yela.. time2 weekend ni la dpt peluang berjalan2..nak harapkan weekdays mmg takla..balik keje je makan,tesis,borak, tido! haha. So nampaknya aku kene tukar nama cabaran ni kepada Cabaran Blog 10 Hari Bekerja! wkakakaka

So, utk hari ke-3 (bekerja) ni bertajuk 10 Perkara Yang Aku Mencik! haha.

::10 tHINGS yOU hATE::

1. Asap rokok.



2. Mende yg menserabutkan otak..baik masalah ataupun muzik keras ke..masalah org ke..)




3. Marah-marah. Tensen weh~ ckp elok2 boleh..




4. Jawab exam atau soalan2 yg memenatkan otak. penat nak goreng..




5. Orang tak reti berdikari. 




6. Mencarut..cili molot tu kang...hahaha




7. Badut. rasa mcm nak bagi penapak kasut je...nasib baik mascot McD tu aku jarang jmp..




8. Budaya barat (bukan buaya darat) yg egois dan yg suka merendahkan budaya org lain





9
.
Tak suke guna Hon kereta..wahahha.




10. Moto mati tibe2 kat tgh2 jalan gelap Segamat pukul 2 pagi..gile hape....dah la kiri kanan semak samun..


Oraite,..tu je utk kali ni.. 7 working days to go! chaiyok2!! ^^


THANK YOU for your support! ^^
::END::

Friday, 28 October 2011

10 Hari Cabaran Blog :: Day 2 :: 10 Things You Love

Assalamualaikum..Hai2!

Now, proceed to 2nd day cabaran blog ni..memandangkan aku tgh pening kepale memikirkan soal mau keje kt mana...baik aku berblogging jap..haha

Untuk hari ke2 Cabaran Blog adalah bertajuk - 10 Perkara Yang Anda Suka. Apakah yg aku suka? This includes benda yg aku suka dan perkara yg aku suka buat. Check it Out!


 :: 10 Things I Love ::
1. Suka Travel. Tak kesah la luar negara ke(coming soon), dalam negara, dalam negeri, mahupun dalam daerah sendiri..haha



2. Coffee. I am a coffee lover (nak 'coffee' jugak instead of 'kopi'..wahhaha) my favret is cappuccino and latte.



3. Breakfast. Itz the most important meal of the day aite? if aku skip b'fast ni, my day mcm tak complete..haha.



4. Ngeteh. a.k.a minum2 petang..haha. ni pun wajib buat..tp kdg2 skip jugak..sampai dah internship pun terbawak2 lepak ngn staf2 tiap petang..kene pulak pisang goreng panas..demmm~~ lapa pulak tibe2..


5. Movie. sgt suka tgk movie. tp lately leh bertahan tgk movie kt wayang je..kalau layan kat laptop rasanya 1 movie 3 hari baru abes tgk kot..haha




6. Hari Hujan. huish? pelik kan? tp tak la selalu..kalau takde mende nak buat la best. I like the feeling when hujan lebat kat luar, aku kat dlm satu tempat sambil minum2 hot 'coffee' tu...its a feeling of safe and calm... :)


7. My Netbook Dell Inspiron Mini 1012. haha. walaupun kecik tp aku sayang gile sbb pemberian parents sempena konvo Diploma.. :) dgn mende alah ni la aku edit2 gambar, layan muvi, fb and update blog..




8. Drawing. As I mentioned dlm entri yg lepas, Melukis adalah hobi favret aku.




9. Classic. I like the environment masa zaman2 classic british lingkungan 16th century. All the fashions, houses, castles, horses, dance..kinda like it..unik gitu...haha :)




10. Suka tgk view2 yg cantik. tak kira dari paintings mahupun flora dan fauna..janji cantik2. becoz some paintings and view boleh buatkan org menangis..some boleh buat org hepi..


That's all for today! sambung esok pulak! ^^

THANK YOU for your support! ^^
::END::


Wednesday, 26 October 2011

10 Hari Cabaran Blog :: Day 1 :: 10 Things About You

Assalamualaikum..

OK, harini aku mulakan 10 Hari Cabaran Blog ni..Alangkah indahnya dunia bila proposal thesis aku dah siap dihantar..So, hati ada senang nak buat lain2 keje..haha

Untuk 1st day Cabaran Blog ni adalah bertajuk 10 Perkara Mengenai Anda (aku la tu..). So, mmg takda kaitan ngn korang dan apa2 info yg penting pon..gasak korang la nak bace ke tak...aku tulih je..hahaha

:: 10 Things About Ziq Ziqry ::

 1. I'm not a Smoker.
2. Tinggi aku 174cm..asalkan ideal dgn berat aku sudah la..


3. Anak ke -2 dari 5 org adik beradik (mcm nak interview la pulak)

4.Nickname masa kat Kolej - Janner da Great (yg blakang tu saje tambah2 bile dah jadi senior..muahahah)

5. Simple. Aku prefer simple n smart daripada complicated2 ni..baik dari cara bergaya, cara berfikir, pilihan barang dan mcm2 lagi lah..

6. Kaler fevret aku - Putih, Hitam & Merah

7. Aku dulu ada penyakit Asthma. <--aku pun baru tawu ni..mak bgtawu..hahhahahampes~

8. Takda lesen moto..tapi hari2 gi keje bawak moto..bahaya la kalo pape jadi.. :'(

9. Pernah memegang gelaran Raja Tidur kolej tahun 2007. dah takda aktiviti nak buat..haha

10. Aku Tak Skema. Harap maklum.



Tu je la nak share. Jumpa lagi esok ye! ^^

THANKS for Your Support!
::END::

10 Hari Cabaran Blog

Assalamualaikum..Hye2!

Cabaran blog? apakah ini?? owh..aku jumpa cabaran ni kt blog my junior AINI. Kinda interesting to me.. yela..kadang2 kat opis tu kalau dok mengadap komputer pagi ke petang tu mmg sakit la kpale..Tambah2 lagi ngadap tiket2 kapal terbang yg travel ntah kemane2 ntah..rasa mcm nak sekeh je kepala diorg ni semua..So, adanya cabaran 10 hari ni buleh la aku curi2 update blog masa opis hour nnt..hahahahhaha <--gelak jahat~ (mampuih kalo bos aku bace..hehe. I buat time rehat aje okay..keje tetap jalan)

Ada macam2 cabaran la aku jmp kt blog org..ada yg 15 hari, 30 hari..10 hari 10 pic,.tp aku pilih gak 10 hari..apakah yg terkandung dlm cabaran 10 hari ni?? jeng3~~

:: 10 Hari Cabaran Blog ::

1. 10 things about u
2. 10 things u love
3. 10 things u hate
4. 10 things u want to say to one person
5. 10 wishes
6. 10 items u cant live without
7. 10 important people
8. 10 of your feveret song
9. 10 ways to win your heart.
10. 10 final words

So harap2 dgn cara ni boleh kembali aktifkan blog ni..InsyaAllah.. :)


THANX for Your Support! ^^
::END::

Saturday, 22 October 2011

Di Sebalik Tabir Operasi Penerbangan KLIA

Assalamualaikum..Hello~

Haritu big bos ajak pegi melawat Kuala Lumpur Intrnational Airport a.k.a KLIA..tgk2 la macam mana selok belok kerja yg dilakukan di KLIA ni.. yela, walau korang dah beribu2 kali travel pon belum tentu korang pernah tgk disebalik tabirnya kan? jgn tahu hanya nak expect best service walaupun beli tiket paling murah..Haa...meh aku bwk korang jalan2..hehe
1st, let me introduce to your tour guide..say hello to Mr.Ziq!
please put on your wrist tag..
also dont forget your pass..

Please choose ur destination..

Trip tu berjalan seharian dari pagi smpai ptg..So 1 day off la utk kami..tu pn bnyk lg tmpt tak berpeluang nak survey2..macam2 woo yg ktorg dpt belajar..even yg org2 lama ke MAS pn tak tahu..haha. OK, mari mulakan dgn yg semua org tahu.. Ikot FLOW~ :)

Di KLIA terdpt 13 baris Check-in-counter dari A-M termasuklah 1st, Business & Economy Clas. Kat kaunter ni passanger (PAX) akan menyerahkan bag2 mereka utk discan dan menjalani beberapa tapisan sebelum dibawa masuk ke kapal terbang.So b4 departure, utk yg special person boleh ke Golden Lounge utk makan2..Special Person Only~
Economy Class & Foreign Carrier Check-In-Counter
1st class check in counter
ruang menunggu di Golden Lounge

So, sementara korang tgh jln2 tu, mana perginya bag2 tu korang ya?
Tadaa...ni kat level bawah skali bangunan KLIA tu..
Bag2 akan automatik dibahagikan mengikut flight code

Haa..Tempat ni dinamakan CONVEYER dimana ianya terletak di bawah sekali. So dari tmpt korang check in td tu adalah dlm 5 tingkat nak ke bawah ni..laluan bag2 ni akan dipecahkan ke 2 tempat samaada SATALITE iaitu tempat International destination berlepas ataupun MTB for domestic. Tau tak, perjalanan bag anda ke MTB mengambil masa +- 4 Minit dan perjalanan ke SATALITE mengambil masa 17 minit (27km). So, sbb tu anda dinasihatkan tidak check in last minute..kalau bag tak sampai jgn nak salahkn org pula ya..
Transport yg digunakan..
nak ke Satalite kena naik train..

Di waktu korang yg masih berlengang2 jalan2 dan makan2 di KLIA, staf2 di bawah bertungkus lumus buat keje diorg. semuanya mainkan peranan yg sgt penting dlm masa yg amat singkat iaitu dlm 40 minutes. dlm masa tu, bag2 dari conveyer td dibawa menggunakan kenderaan khas dan dimasukkan ke dlm aircraft  Perjalanan pulak depend kpd berapa jauh aircraft tu. selalunya dlm 3 minit. laju woo diorg bwk kenderaan ni.. then ada pekerja yg akan loading air minuman di bhgian belakang, ada yg keje isi minyak dll.

**Tahu tak korang knp dlm movie kalau part kapal terbang terbakar tu akan nmpk sayap die yg berapi2? ni disebabkan tank minyak aircraft ada di sayap kiri & kanan, belakang dan bawah badan. Ni semua bertujuan utk balancingkan kapal terbang tu ikot berat keseluruhannya. yela, kot2 penumpang belah kiri lg berat ke..so minyak kt sayap kanan akan dilebihkan.
yg tempat ada logo MAS tu pun ada tank minyak..tp seat yg paling selamat juga adalah seat belakang..



make sure pakai safety vest kalau mau dekat dgn aircraft..

Process loading barang2..

Boeing 737-800 sedang dlm process loading barang2 & penumpang
Dalam waktu 40minit ni juga, ada department yg akan mengeluarkan printed paper yg dinamakan Load Sheet. Dlm load sheet berkenaan terdapat info2 penting utk Captain mengenai jumlah minyak yg diisi, berat keseluruhan penumpang, berat baggage dll.. Tahu tak, berat penumpang diambil average 75kg setiap org..So, mereka akan dpt estimate berat kapal utk berlepas, terbang dan landing dgn selamat.

Faktor penggunaan bahan bakar yg banyak :
1. Ketinggian - Jika sebuah aircraft terbang dgn rendah, penggunaan bahan bakar adalah lebih tinggi. mcm kalau kereta lalu atas jalan tar n jln rumput lah..
2. Berat - Aircraft yg berat juga menggunakan minyak yg bnyk
3. Cuaca buruk - sbb captain kena pusing beberapa kali di udara sebelum landing lepas cuaca pulih.


Ni namanya tayar..T.A.Y.A.R...takde jual di kedai2 yg berhampiran...

Kenderaan utk menarik aircraft ni harganya RM1.7 Juta..wah2...
FYI, bunyi bising dari kapal terbang adalah hasil dari penggunaan Auxiliary Power Unit (APU)  yg terletak di bahagian ekor kapal terbang tu. Sumber tenaga ni adalah utk keperluan aircond, eletrik dll ketika aircraft di udara dan menghidupkan enjin. Sebaik dah sampai pit, APU akn ditutup dan digantikan sumber kuasa dari bawah iaitu Ground Power Unit. Semuanya berlaku hanya dlm 40minit dgn sgt eficient. Kiranya mcm korang tgk F1 tu la...
APU

Selepas departure, PAX akan collect baggage diorg di tempat yg disediakan. Bare in mind, nk travel tu bwk lah bag yg tak complicated. just simple je supaya tak mengalami problem masa dlm perjalanan di conveyer td tu. tak perlu la bertali juntai2 bagai sbb besar kemungkinan akan tersangkut dan putus. sbb proses utk transfer bag2 korang tu bkn automatik trus msuk kapal terbang. yg tukang angkut tu semuanya adalah vendor yg majority adalah org2 'foreigner'. so paham2 jela ye..


Kalau bag korang hilang cepat2 la cari tempat ni..
**by the way, for those yg suke travel oversea bnyk2 kali tu, stiker2 di bag yg pernah digunakan tu harap dicabut ye..sbb bag akan dibahagikan mengikut aricraft code yg discan di stiker tu..so, jgn pelik kalau korang nk ke Penang tp bag korang ke London pulak ye..
______________________________________________________________________

Lain2 perjalanan kami berpeluang ke tempat2 yg tak semua org berpeluang pergi. Terutama skali ialah:

Kompleks Bunga Raya. Bangunan serba unik & mewah ni jika dilihat dari udara mmg bentuknya bunga raya sempena bunga kebangsaan Malaysia.Kompleks ni berfungsi sbg tempat ketibaan dan keberangkataan DYMM Yang Di-Pertuan Agong Malaysia, sultan2 Tanah Melayu, Perdana Menteri & Timbalan, dan Ketua2 Negara Asing. bawah level2 tu tak dibenarkan sama sekali menggunakannya. Hanya VVIP shj. Even pekerja MAS & semua suku sakat KLIA pn tak boleh masuk. hanya 3 org shj yg dibenarkan mengendalikan  kompleks ni. Kami berpeluang masuk atas ihsan 2org dari 3 org tersebut. Tenkiu soo much!

View dari dalam..

Senibina dalaman...
Ni la MAS B747 Bunga Raya

Limo MAS yg digunakan Yang Di-Pertuan Agong Malaysia

Silakan tuan..

Future boss..
Hutan tempat org asli dulu2..

Thank You for your Support! ^^
Rasanya tak dapat la nak share semua..nnt panjang berjela pulak entri ni..lagipun ada certain di luar authority aku utk share,,btw, THANK for reading! ^^

::END::

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...