FOLLOW ME ON BOARD!

Monday, 31 October 2011

Peringatan Kepada Fresh Graduates Yang Nak Apply Kerja!

Assalamualaikum..Dear readers..

Lately, I'm starting to job hunting.. memang sesuatu yg sgt memeningkan kepala.. coz what you choose akan bg impact on your future. Tapi kata org, jgn memilih kerja..1st job tu utk gain experiences dulu.. dah bertapak dlm 2 3 tahun baru decide utk shift 2nd job yg lg bagus..tp nak bertahan 2 3 tahun tu...bkn senang..

So, dalam busy2 send resume sana sini aku terlepas pandang kat 1 mende yg penting..which is aptitude/psychometric test yg usually company akan buat utk tapis2 candidate2 yg ramai.. aku tak prepare mende2 camni..tawu2 je before interview kene amek test..walaweh....tunggang terbalik aku jawab..haha

Usually test2 ni consist of IQ test yg menguji tahap minda korang berfikir dgn bijak, personality test yg mengukur sifat diri korang, analytical dan logical, ada test numerical yg menyelesaikan matematik tanpa guna calculator, essay, case study dan lain2.. test2 ni sgt mencabar dan memerlukan kecekapan menyelesaikan masalah dgn masa yg sgt limited..


So, sbg peringatan buat diri aku sendiri dan juga korang yg berniat nak apply kerja mahupun tukar kerja, dont forget to prepare all this things instead of focusing kat resume yg gempak2 je..

For those yg nak try usya2 bentuk soalan sila KLIK link di bawah ni..

Psychometric test : http://www.kent.ac.uk/careers/psychotests.htm
IQ Test : http://www.iqtest.com  & http://www.free-iqtest.net

All da best for your career!

THANX for Your Support! ^^
::END::

3 comments:

Faz Abas said...

all the best with your job hunting :)

btw, on top of outstanding resume and passing the psychometric test, ability to communicate in english language is also very important to impress your potential employer.

www.kisah-dan-kasih.blogspot.com

Faz Abas said...

all the best with your job hunting :)

btw, on top of outstanding resume and passing the psychometric test, ability to communicate in english language is also very important to impress your potential employer.

www.kisah-dan-kasih.blogspot.com

zIq Ziqry said...

yup2.. exactly! sgt chanllanging.. but practice makes perfect! ^^

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...