FOLLOW ME ON BOARD!

Friday, 30 September 2011

How an Aircraft Really Looks Like?

Assalamualaikum, Greetings my frens! ^^

Last entry I've updated a review about my visit at Malaysia Airlines Academy and sikit sebanyak mengenai training utk menjadi seorang Cabin Crew. Kali ni aku nak review sikit mengenai bidang engineering and maintainance lak.. Tgk keadaan mcm mana engineers mainkan peranan penting dlm memastikan kapal terbang dpt berlepas dan mendarat dgn selamat tanpa sebarang masalah..Aku mmg respect kt diorg nih semua! Salute!! Btw, korang pernah tgk kapal terbang yg tak pakai sehelai benang? Haa...meh aku tunjuk..haha


On 20th September aritu kitorg berpeluang ke HANGAR terletak di MAS COMPLEX A, Subang dimana kat situ tempat utk maintainance kapal terbang. Actually, Hangar ni memang dalam kawasan MAS gak dan dari opis aku dah boleh nampak..tapi oleh kerana tempat ni VERY RESTRICTED AREA, So hanya engineer dan certain2 org je leh masuk menggunakan ID diorg..ID kitorg tak leh sebarang masuk sbb tak lepas kalau scan kat pintu gate..haha
Trainees
So kt sini ada la lebih kurang 4 - 5 Hangar (aku pun da lupe)..dan tiap satu tu leh muat dalam 2 bijik kapal terbang. Company2 airline lain juga akan hantar kapal terbang diorg ke sini utk maintainance so hari2 mmg leh jmp macam2 pesen kapal terbang la..

Malas nak bnyk cerita, meh usya pic2 ni..
Bahagian depan


dalam AIRBUS yg macam boleh main futsal la pulak kan kalau takda kerusi..

beberapa kerusi sedang giat dipasang..
Aircraft jenis ATR MAS Wings utk penerbangan dalam Sabah & Sarawak..


Pilot Cockpit
No komen...Sila jeles sendiri...

Alhamdulillah, kapal terbang yg kitorg godeh2 ni selamat menerbangkan jemaah haji utk trip yg pertama kelmarin (28/9/11). So dapatlah kami juga menghembuskan nafas lega sbb mcm2 dah ktorg da buat ngn flight tu..hahaha.

Thank YOU from US! ^^
::END::

Saturday, 24 September 2011

How To Be A Cabin Crew ^^


Assalamualaikum, greetings readers! ^^

Long time no update! :) semenjak menjadi bdk praktikal aku semakin jadi pemalas nak update entry..haha. So, skrg ni tgah buat treatment utk pulihkan malas tu..This new entry sbg permulaan..Check it out!

On 22nd Sept haritu, Trainees di Malaysia Airlines diberi peluang melawat ke Malaysia Airlines Academy (MAA) di Kelana Jaya dimana di situlah tempat Steward/Stewardess training and renew licence diorg..Sebuah pengalaman yg tak ternilai yg tak dapat kat mana2. Yelah, mana lagi kat Malaysia ni mau belajar macammana cabin crew ni jalankan tugas diorg utk berikan servis terbaik kpd penumpang..
Choose your destination...

1st session kami diperkenalkan kpd GROOMING ROOM dimana cabin crew diajar cara2 make up yg betul dan etika berpakaian yg telah ditetapkan. Menurut Trainer, utk wanita ada 7 pesen rambut dan 3 pesen utk lelaki. 
Make Up

2nd Session pula diperkenalkan kpd bilik utk Table Etiquette dan cara berjalan yg betul.. So di situ ada meja makan dan juga stage utk Cat Walk.
Stage Cat Walk

3rd session diintrokan kpd SERVICE TRAINING ROOM dimana bilik tersebut memuatkan 2 replika bersaiz sebenar kapal terbang jenis Boeing 747 dan Airbus. Di dalam setiap replika tersebut complete menyerupai keadaaan sebenar termasuklah cabin 1st, Business & Economy Class. Disini mereka diajar utk serve customer.
Economy Class
Business Class
Nak posing kat 1st Class aje kau kan...
Kitchen

4th session kami berpeluang memasuki SAFETY TRAINING ROOM dimana disitu ada beberapa replika bahagian2 kapal terbang dan juga Swimming Pool. Disini mereka diajar menyelamatkan penumpang jika flight terhempas ke dalam laut.
Sebahagian view Training Room

Swimming Pool dalam Training Room

So, each eleventh month, cabin crew kena renew licence diorg dgn mengambil ujian teori dan juga safety training tersebut selama 2 hari. Passing marks adalah 90% dan sape fail tak dibenarkan naik flight. Mereka akan diberikan scenario dari flight mula terhempas dan semasa dah terhempas. How to open the doors and windows etc.

So, Let me teach you HOW TO BECOME A CABIN CREW! hahhaa
Lesson #1 - Make a Coffee & Other Beverages
Lesson #2 - Open the door in the right way
Lesson #3 - Open and Use window to evacuate
Lesson #4 - Rescue passanger in the sea!
Once Success - YOU PASS!! CONGRATULATIONS!! ^^

With Staffs, Crew Trainee, and Ex-Cabin Crew
With Malaysia Airlines Cabin Crew
Seperjalanan aku di MAA ni mengingatkan aku tentang sebuah drama Jepun yg bertajuk 'ATTENTION PLEASE' dimana ia menceritakan seorang penyanyi Rock yg bercita2 menjadi Cabin Attendant. Training2 yg dijalani amat menyerupai apa yg aku lalui kt MAA ni..
J-Drama ATTENTION PLEASE - Seronok utk ditonton! ^^

P/S : There is some videos I wanna share tapi oleh kerana pakai Net Book, so my video editor tak support..I'll try my best utk upload jugak next time.. :)

So, that's all for this entry..looking forward utk datang lagi di MAA ni utk tgk real situation diorg training cmne. Later on I'll update on our Hangar visit di tmpt engineering and pilot cockpit.. 
Aku nak letak kat rumah leh takk...... ^^

THANK YOU For Your Support!
::END::

Tuesday, 6 September 2011

Tips Dapat Dean List :: Bhg. 5 :: Berubah


Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya semua! :)

Disambung kembali entry yg lepas2..kali ni aku nak share mengenai BERUBAH. Semua org tahu berubah tu apa..tp tak semua yg BERUSAHA nak berubah..ramai yg beranggapan nak berubah kena tggu KEINSAFAN tu datang dalam diri dengan sendiri..macam ni lah punca kes sentiasa postpone niat mahu berubah tu..

Pada pandangan aku, AGEN PERUBAHAN terbaik yg dikenalpasti adalah PENDEDAHAN ataupun EXPOSURE! Seseorang akan berubah apabila didedahkan dgn sesuatu yg baru..kemudian keinsafan tu akan datang selepas itu..

"Umpama katak di bawah tempurung selama lamanya merasakan tempurung itu sgt luas"

"Pokok bunga akan mekar cantik dan sihat pabila DIDEDAHKAN dgn matahari"


BERUBAH dalam konteks seorang MAHASISWA adalah 
  • Berubah dari menjadi seorang yg PASSIVE ke ACTIVE.
  • Berfikiran NEGATIF ke POSITIF
  • Berfikiran lebih TERBUKA dan MATANG
  • Lebih BERDISIPLIN
  • Perwatakan lebih BAIK
Cara mendapatkan PENDEDAHAN?

Macam2 cara utk meng'expose' diri anda..antaranya :
  • MOTIVASI / KURSUS - Skrg ni macam2 kelas motivasi org berebut nak gi..ada yg sanggup bayar beribu..Contohnya Dynaxiss Consultant, ESQ, dll...
  • TRAVEL - Cara ni walaupun agak Costly tp impaknya sangat berbaloi..ni antara cara terbaik utk meluaskan pemikiran korang..tak dapat travel luar Malaysia, dalam pn ok je..
  • BERJUMPA ORANG - Orang yg dimaksudkan adalah seperti org2 yg boleh dijadikan contoh..cuba rapatkan diri korang dgn golongan ni..InsyaAllah korang akan sedikit sebanyak dipengaruhi..tak perlu org2 kenamaan..even pemandu teksi pun boleh menjadi agen exposure yg terbaik..(betul..atas pengalaman sendiri).. So jangan kita sombong kerana banyak yg perlu kita belajar dari orang lain..
  • MEMBACA - Ni semua org tahu membaca memluaskan pemikiran korang..
  • AKTIVITI - Aktiviti ni bermaksud aktiviti yg berfaedah..macam camping ke..menceburkan diri dalam sukan2 baru ke..etc..
Aku masih ingat Exposure pertama yg sampai sekarang masih mempengaruhi & merubah aku ialah sewaktu Program Latihan Khidmat Negara (PLKN). Modul2 yg dirangka tu buatkan aku berani utk bersuara di depan khalayak ramai.

EXPOSURE ni penting untuk MELUASKAN PEMIKIRAN korang..Aku tertarik dgn ungkapan Dr. Kamal Affandi (Penganalisis Jenayah Bebas) sewaktu ada program yg pernah kami anjurkan dulu..kata beliau sebelum masuk kereta utk bernagkat pulang :
Dr. Kamal Affandi

"Don't you ever2 think outside of the box!.."
(ada pause jap..sambil buatkan aku terpinga2 tggu sambungannya..)

"Because..THE BOX NEVER EXISTED!"

Satu ungkapan yg mantap yg buat aku terngiang2 sampai la skrg..Thanx Dr! ^^

Sekian, 
BERUBAHLAH UNTUK MASA DEPAN YG LEBIH CERAH! Selagi masih ada masa..^^

THANK YOU for Your Support! ^^

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...