FOLLOW ME ON BOARD!

Friday, 30 September 2011

How an Aircraft Really Looks Like?

Assalamualaikum, Greetings my frens! ^^

Last entry I've updated a review about my visit at Malaysia Airlines Academy and sikit sebanyak mengenai training utk menjadi seorang Cabin Crew. Kali ni aku nak review sikit mengenai bidang engineering and maintainance lak.. Tgk keadaan mcm mana engineers mainkan peranan penting dlm memastikan kapal terbang dpt berlepas dan mendarat dgn selamat tanpa sebarang masalah..Aku mmg respect kt diorg nih semua! Salute!! Btw, korang pernah tgk kapal terbang yg tak pakai sehelai benang? Haa...meh aku tunjuk..haha


On 20th September aritu kitorg berpeluang ke HANGAR terletak di MAS COMPLEX A, Subang dimana kat situ tempat utk maintainance kapal terbang. Actually, Hangar ni memang dalam kawasan MAS gak dan dari opis aku dah boleh nampak..tapi oleh kerana tempat ni VERY RESTRICTED AREA, So hanya engineer dan certain2 org je leh masuk menggunakan ID diorg..ID kitorg tak leh sebarang masuk sbb tak lepas kalau scan kat pintu gate..haha
Trainees
So kt sini ada la lebih kurang 4 - 5 Hangar (aku pun da lupe)..dan tiap satu tu leh muat dalam 2 bijik kapal terbang. Company2 airline lain juga akan hantar kapal terbang diorg ke sini utk maintainance so hari2 mmg leh jmp macam2 pesen kapal terbang la..

Malas nak bnyk cerita, meh usya pic2 ni..
Bahagian depan


dalam AIRBUS yg macam boleh main futsal la pulak kan kalau takda kerusi..

beberapa kerusi sedang giat dipasang..
Aircraft jenis ATR MAS Wings utk penerbangan dalam Sabah & Sarawak..


Pilot Cockpit
No komen...Sila jeles sendiri...

Alhamdulillah, kapal terbang yg kitorg godeh2 ni selamat menerbangkan jemaah haji utk trip yg pertama kelmarin (28/9/11). So dapatlah kami juga menghembuskan nafas lega sbb mcm2 dah ktorg da buat ngn flight tu..hahaha.

Thank YOU from US! ^^
::END::

3 comments:

shafiqabdshukor said...

aku pun pernah duduk kat hangar..
kat AIROD Subang..
tengok C130 ngan Nuri je la..
hehehe

zIq Ziqry said...

hehe. wah..best2! style ape kt AIROD tu..hari2 lalu situ je..tgk nuri dari jauh..takda peluang nk masuk..huhu

Aku Si Pujangga said...

apai muka da dewasa la.. haha.. ken salam dia..

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...