FOLLOW ME ON BOARD!

Saturday, 24 September 2011

How To Be A Cabin Crew ^^


Assalamualaikum, greetings readers! ^^

Long time no update! :) semenjak menjadi bdk praktikal aku semakin jadi pemalas nak update entry..haha. So, skrg ni tgah buat treatment utk pulihkan malas tu..This new entry sbg permulaan..Check it out!

On 22nd Sept haritu, Trainees di Malaysia Airlines diberi peluang melawat ke Malaysia Airlines Academy (MAA) di Kelana Jaya dimana di situlah tempat Steward/Stewardess training and renew licence diorg..Sebuah pengalaman yg tak ternilai yg tak dapat kat mana2. Yelah, mana lagi kat Malaysia ni mau belajar macammana cabin crew ni jalankan tugas diorg utk berikan servis terbaik kpd penumpang..
Choose your destination...

1st session kami diperkenalkan kpd GROOMING ROOM dimana cabin crew diajar cara2 make up yg betul dan etika berpakaian yg telah ditetapkan. Menurut Trainer, utk wanita ada 7 pesen rambut dan 3 pesen utk lelaki. 
Make Up

2nd Session pula diperkenalkan kpd bilik utk Table Etiquette dan cara berjalan yg betul.. So di situ ada meja makan dan juga stage utk Cat Walk.
Stage Cat Walk

3rd session diintrokan kpd SERVICE TRAINING ROOM dimana bilik tersebut memuatkan 2 replika bersaiz sebenar kapal terbang jenis Boeing 747 dan Airbus. Di dalam setiap replika tersebut complete menyerupai keadaaan sebenar termasuklah cabin 1st, Business & Economy Class. Disini mereka diajar utk serve customer.
Economy Class
Business Class
Nak posing kat 1st Class aje kau kan...
Kitchen

4th session kami berpeluang memasuki SAFETY TRAINING ROOM dimana disitu ada beberapa replika bahagian2 kapal terbang dan juga Swimming Pool. Disini mereka diajar menyelamatkan penumpang jika flight terhempas ke dalam laut.
Sebahagian view Training Room

Swimming Pool dalam Training Room

So, each eleventh month, cabin crew kena renew licence diorg dgn mengambil ujian teori dan juga safety training tersebut selama 2 hari. Passing marks adalah 90% dan sape fail tak dibenarkan naik flight. Mereka akan diberikan scenario dari flight mula terhempas dan semasa dah terhempas. How to open the doors and windows etc.

So, Let me teach you HOW TO BECOME A CABIN CREW! hahhaa
Lesson #1 - Make a Coffee & Other Beverages
Lesson #2 - Open the door in the right way
Lesson #3 - Open and Use window to evacuate
Lesson #4 - Rescue passanger in the sea!
Once Success - YOU PASS!! CONGRATULATIONS!! ^^

With Staffs, Crew Trainee, and Ex-Cabin Crew
With Malaysia Airlines Cabin Crew
Seperjalanan aku di MAA ni mengingatkan aku tentang sebuah drama Jepun yg bertajuk 'ATTENTION PLEASE' dimana ia menceritakan seorang penyanyi Rock yg bercita2 menjadi Cabin Attendant. Training2 yg dijalani amat menyerupai apa yg aku lalui kt MAA ni..
J-Drama ATTENTION PLEASE - Seronok utk ditonton! ^^

P/S : There is some videos I wanna share tapi oleh kerana pakai Net Book, so my video editor tak support..I'll try my best utk upload jugak next time.. :)

So, that's all for this entry..looking forward utk datang lagi di MAA ni utk tgk real situation diorg training cmne. Later on I'll update on our Hangar visit di tmpt engineering and pilot cockpit.. 
Aku nak letak kat rumah leh takk...... ^^

THANK YOU For Your Support!
::END::

8 comments:

Rtp Farra Arisha said...

is this ur career? wow. it is a great job. it really is :)
senangnya dia boleh fly kemana2 sahaja.
but then, kiranya it teach u so many manners to be a cabin crew?? :)

d-are said...
This comment has been removed by the author.
d-are said...

waahh!!!bestnya dpt jadi cabin crew... :)

NURUL AINI NORAZMAN said...

waaaaahhhh!!!!best nyeee...jelesnyeeee.....

zIq Ziqry said...

farra: hehe.nope.I'm not a cabin crew. just learn how a they become one.. :)
d-are: huhu.best! tp training pn best..tggjawab die berat.. :)
aini: hehehe. sgt best!! tggu saya update jd sy pilot lak ea.. :P

nick dot anis said...

teringin..tapi tinggi tak cukup...macam mana tu..huhu

ieja said...

one of the cabin crew tu bini tomok ke? ayu kan nama dia? hahah

zIq Ziqry said...

anis: huhu.tula..semua tggi2 lebih krg sama...dkt2 170cm...huhu
ieja: ntah la ek..rasanya kot..ramai ckp die bini tom0k..sy bknpena tgk pon bini tomok...hehe

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...