FOLLOW ME ON BOARD!

Tuesday, 14 June 2011

Bila Hackers Ugut Serang Web Kerajaan!


Assalamualaikum..

Seperti yg kita sedia maklum, baru2 ni Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mengumumkan 10 senarai website File Sharing kat Internet. Hal ni telah menimbulkan rasa tak puas hati rakyat Malaysia terutama pendownload tegar movie2 dan lagu2.. (web fevret aku pn kene block tu...) dan juga ramai yg Like FB page di 1M Malaysians Don't Want SKMM Block File Sharing Website ni sbg tanda protes terhadap isu ni.
Senarai website FIle Sharing yg diblock SKMM.

Susulan isu tersebut, kerajaan Malaysia telah menerima satu ancaman dari kesatuan 'hacktivist' hackers yg mengelarkan diri diorg 'Anonymous' utk melancarkan sebuah serangan besar-besaran keatas web kerajaan Malaysia iaitu www.malaysia.gov.my menerusi operasi yg dinamakan 'OPERATION MALAYSIA' pada June15, 7.30p.m atau 16 Jun 2011 pukul 3.30 Pagi waktu Malaysia. Sebuah gambar juga telah dipost oleh Anonymous.


Annonymous ni bukan calang2 hackers sebab sebelum ni mereka pernah menyerang International Monetary Fund (IMF) dan Sony PlayStation Network, network company aeronautics dan macam2 lagi. Mereka ni terdiri daripada hackers dari pelbagai negara. Mereka marah sbb Malaysia block file sharing mcm piratebay , WikiLeaks dan lain2..
Sebuah gambar yg dikenali sbg Anonymous memakai topeng

Anonymous juga menegaskan bahawa pengguna Internet tidak perlu ditindas dan disekat oleh sesebuah Kerajaan. Dan perbuatan menghalang akses internet tanpa kerelaan pengguna adalah tidak wajar kerana boleh dianggap mencabuli hak asasi manusia.
Sebuah video juga telah diupload berikutan ugutan ni..
Berikut adalah subtitle dari video tersebut:

"Greetings, Malaysia, We have seen the censorship taken by the Malaysian government, blocking sites like The Pirate Bay, and WikiLeaks. Malaysia is one of the world's strictest governments, even blocking out movies, and television shows. These acts of censorship are inexcusable. You are taking away a basic human right.

The internet is here for freedom, without fear of government interference. Do not think that no one else notices. Your structured government has done the talking, and we hear loud and clear.

Let this be an announcement to all your people. This is a sign, a warning, and an opportunity to listen to ideas above your own.

In a way you are being stubborn. But how will this help anyone or your country.

We fear that if you make further decisions to take away human freedom. We are obligated to act fast and have no mercy. For rules were meant to be broken. And corruption was meant to be washed away and forgiven. Now we will wash your corruption away so be prepared. Take this as a favor.
We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect Us."

So pendapat aku Kerajaan kena jelaskan betul2 kpd rakyat sbb diorg block file sharing tu..dan kene cepat cari solution mcmmana nak atasi isu ni dari jadi lebih buruk kalau mende ni betul2 akan berlaku.Ni utk keselamatan negara jugak..Kalau lg bnyk web file sharing diblock, makin berleluasa la penjual CD cetak rompak tu...sbb org nk donlod dah susah..so, kene beli movie kt kedai..huhu

P/S: harini dah 15 Jun lah..
Sumber : http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/6/14/nation/20110614081623&sec=nation

3 comments:

Admin said...

Kenapa blok? Senang je. Antara sebabnya ialah ada staf government (CMC)yang guna emel rasmi jabatan gi daftar. Check link ni. Siap bagi password lagi. Maybe ada yang dah tukar. Info yang anda upload ni tak cukup. Ni sedikit tambahan. http://pastebin.com/vLBwrsAi

zIq Ziqry said...

Terima kasih ats info tersebut! ^^ oo..pttla...

terNYata Isyraq said...

bile mase kene block...?
ok je semalam aku donlod office for mac gune torrent from piratebay...

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...