FOLLOW ME ON BOARD!

Friday, 18 November 2011

Seperjalanan Bersama Malaysia Airlines System Berhad

Assalamualaikum..Dear readers..

This might be da last entry I post about aviation related industry especially pasal MAS. Sbb arini merupakan hari terkahir aku sebagai Trainee kat sini. So kali ni aku just nak share apa pendapat aku mengenai internship kat company ni oleh kerana ramai dah yang start2 nak apply kat sini..

Apa yang aku nak cakap overall aku sangat seronok di sini. We are lucky sbb dipostkan di department yg skrg ni. Bare in mind tak semua department semeriah department kami..ada trainee lain yg dapat tempat hardcore yg busy memanjang..ada yg boring..semua depends pada rezeki masing2..

Tak tahu lah dari mula kedatangan kami sampai la nak habis ni semuanya smooth belaka..rezeki tak putus2 datang..Alhamdulillah..Berikut adalah 10 Perkara yang aku tak leh lupa sepanjang internship di sini.

1. Mini Olympic Finance Division
Ni merupakan event 1 hari yang dianjurkan finance department..time ni awal2 lagi masa kami baru2 masuk. Bdk2 trainee masa diberi kepercayaan utk handle performance. Masa ni la baru diorg kenal siapa bdk UiTM Segamat. haha. Dalam hari sukan ni semua org boleh pilih at least 1 game utk diorg main macam futsal, volley ball, basket ball, carom dll..



2. Hangar Visit
Masa ni trainee diberi pendedahan mengenai maintainance kapal terbang di bahagian engineering Yela, tak semua pernah tgk kapal terbang tak pakai seurat benang kan..





3. Malaysia Airlines Academy (MAA) Visit
Di sini pula trainee diberi pendedahan mengenai training to be a cabin crew (steward/es). Baik dari make-up, cara cat walk, bukak pintu kapal terbang, safety training dll..



4. KLIA Visit
Kat sini lak diberi pendedahan mengenai Bunga Raya dan filght operation daripada start passanger check in, transfer baggage sampai lah landing.. Semuanya behid the scene yang passanger tak leh masuk.


5. Makan2
Department kami kalo bab makan memang tak mengecewakan. Almost every week ada makan2 free.. kdg2 tu hari2 ada..tak kira lah ada event ke..tak da event ke..



6. Staf2 yang peramah
Antara faktor ktorg cepat adapt dalam MAS ni sbb staffs kat sini sgt2 peramah dan baik hati. Diorg tak pandang rendah pada trainee dan boleh bergurau macam rakan sebaya..haha. Selalu je bagi kami makanan..murah rezeki diorg..Amin..

7. Geng Pantri yang Havoq!
haha. ni la tempat utk release stress.. yela, kalo focus depan komputer je mmg sakit gak otak kan..So tempat ni every day akan dipenuhi dalam 20 staffs sambil bincang isu semasa dan release tensen sambil minum kopi. Kadang2 tu ktorg siap masak dan makan berjemaah..sempoi.. sangat friendly diorg ni..leh borak macam rakan sebaya..(tua ke aku ni)
Masak kuah durian utk staff masa last day..hehe

8. Farewell party
For those trainee yang nak habis internship diorg akan celebrate ramai2..tu mcm dah tradisi diorg even sorang trainee.. nnt akan diberi gifts dan farewell speech dari leader.. dan the best part is..makan2 lagi...haha. best2..
Certificate of Appreciation
Farewell present..THANX Soo much!! ^^

9. Tugasan
Task yang bos bagi aku semuanya sangat bagus utk aku belajar. Tak lah suruh fotostat je kejenye dan bosan sampai takda keje..Overall, aku dapat belajar banyak perkara daripada tugasan2 tu..
contoh tugasanku yg diberi..



10. Issues
Aku rasa bertuah jugak la sebab dapat merasai saat2 MAS bertukar management dan koloborasi bersama Air Asia. So current issue senntiasa updated tiap2 hari bersama geng2 kopi..haha


Overall, I am proud to be one of the MH Team (MH is a carrier code for Malaysia Airlines) walaupun MAS agak goyah sket tp nama MAS still 'gah' dipandang..banyak yang boleh dipelajari tapi kene lah ada usaha nak belajar...kalau setakat datang dan pergi rasanya tak berbaloi..Alhamdulillah, satu penghormatan pada kami bila dipuji sgt bagus sepanjang kami di sini.. staf2 sini tak pernah jmp bdk practikal yg meriah mcm ktorg dan bercampur ngn staff2.. tu yang farewell party utk ktorg diadakan tak putus2..haha. harum nama UiTM Segamat..

bila system down..ni la hasilnya..haha
THANK YOU For ypur support! ^^
::END::

5 comments:

:M.I.Z S.H.E.I.L.O.T: said...

t'ingat mase kt senai airport dlu..

MaiZATuL ASniDA said...

AWak lukis sendiri? nice. shantik lukisan tu.

Umar Arlee said...

bestnya!! sume ceria je :D

NURUL AINI NORAZMAN said...

seronok nye,.harap2 aini nti adalah peluang utk prak kat sana,.=)))

zIq Ziqry said...

shielot:haha. same here.. :)
maizatul:yup2..thx ya.. :)
umar: btul2.. tak stress... :)
aini: InsyaAllah..eventho kt lua ada bnyk lg tmpt yg bgus2..btul u will learn something here.. :)

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...