FOLLOW ME ON BOARD!

Tuesday, 29 November 2011

Mengimbau Kenangan Banjir Segamat 2011

Assalamualaikum..

Bersempana dengan awal tahun hijrah ni, tiba2 teringat kenangan masa study kat Segamat awal tahun aritu di mana Segamat telah mengalami banjir yang teruk dan masa tu lak tgh cuti mid semester..

2 gambar di atas dicurik dari Adam..haha. sori bro!
Tragedi tersebut berlaku sekitar Tahun Baru Cina. Masa tu memang tengah hujan tak henti dalam 2 3 hari sebelum kami balik ke kampung masing2 sempena cuti mid sem. So, sebelum balik ktorg juz letakkan barang2 berharga atas meja je sbb expect kalo banjir pun sampai betis je..(masa aku diploma 2006 dulu ada banjir teruk tapi org kata 10 tahun sekali)

Lebih malang, air tu sgt deras dan naik sgt cepat..tau2 je dah sampai bumbung dah..aduyai..tak tenang masa tu kat rumah terkenangkan barang2 yg 'lemas' tu..dah la rumah aku tu memang 1 tingkat je..
lumpur yg sangat tebal..
barang2 dalam bilik aku yg turut lemas..baju baru beli pn habis~~

Memang satu cabaran lah nak mulakan balik semester tu..seminggu kot tak pegi kelas sbb nak bersihkan rumah punya pasal..boleh give up woo nak study..satu perasaan yang aneh bila naik je semester tgk area rumah tu macam set movie zombi kampung pisang pn ada..perabot, sampah sarap bertaburan keliling rumah..lumpur2 jangan cakap la..semua 1 kaler 1 Mesia..busuk pula tu.. lori2 besar keluar masuk sbb angkut perabot rosak.. sekumpulan persatuan  kebajikan berbaju putih berarak siap pegang bendera utk hulurkan bantuan..aku rasa macam bukan kat Mesia woo...
buku2 baru beli semua habis.. T_T

lagi menyedihkan keyboard aku turut lemas...tak dapat diselamatkan..

moto2 ni jgn cakap la...best berenang renang..

So, total lost utk aku sorang je dalam RM2000++ . Tapi papehal pun dapat gak rasa pengalaman kena banjir..so lepas ni kpd sesape yg duduk kat Segamat terutama student Non-Residents yg sewa di area Kg Jawa tu berwaspada lah anda..jgn ambil ringan mende ni kalau tak nak jadi begini..kalo nak sewa pan cari rumah 2 tingkat..senang sket kejenye..

THANX For Your Support! ^^
::END::


5 comments:

CintaZulaikha said...

tak sangka segamat pon leh banjir teruk kan..humm`

Rtp Farra Arisha said...

OMGOSH! this is the worst incident! :'( banjir boleh menyebabkan kerosakan semua benda..emm..

Nurul Aini Norazman said...

kesianyaaa... lect kata klu thun ni sgamat bnjir,. 40% lebih terok dari thun lepas,.

zIq Ziqry said...

Zulaikha:wuwuu..segamat ujan lebat sket je air sungai dah naik..
farra: yup2! the worst is to start over..so tired! ^^
aini: Really?? so prepare for the worst probability..jgn jd macam ktorg..huhu. aini sewa mana?

Mohd Khairi Khadzir said...

dugaan paling besar as a student..jujurnya, sgt kesian tgk keadaan rumah mcm ni dgn brg2 study lg yg dh xley pakai.. sabar je la.a.

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...