FOLLOW ME ON BOARD!

Monday, 1 August 2011

Tips Dapat Dean List :: Bhg. 4 :: Perang Final Exam!


Assalamualaikum..Haluu~~ :)

Dah sebulan tak tersambung post ni..Alhamdulillah, akhirnya aku berjaya gak menaip..hehe. So, tiz time aku nak share sket berkaitan persediaan sebelum, semasa dan selepas Final Exam..

SEBELUM

1. Pada pendapat aku, study utk final exam adalah lg mudah dari study utk test..ni sbb study final tu adalah sekadar revision dari apa yg kita pernah jawab masa test..2nd time is easier than 1st aite? So, masa ni lah nota2 mind map yg pernah korang buat dulu amat berguna..Especially for final exam yg gap subjeknya dekat2 antara satu sama lain..

2. IN CASE, kalau tak sempat nak study..myb disebabkan last minute pnya pasal.. AT LEAST!  kena BACA nota2 korang tu..walaupn tak faham. Ni sebab kemungkinan apa yg dibaca tu akan keluar di fikiran korang masa tgh perah2 otak jawab exam.. So, dari korang tak baca lg menyesal kan....

3. TIDUR SEBENTAR (NAP)..ni utk rehatkan otak korang yg tgh traffic jam sbb terima bnyk sgt input dan jugak dpt mengurangkan possibility utk jd 'blank' tgh2 jawab exam nnt..Nap ni juga berupaya memproses apa yg korang baca menjadi ingatan..

4. Kalau MANDI tu, masa tgh syampu kepala..urut2 lah skali kulit kepala tu...ni utk beri ransangan kat otak kita supaya lebih aktif berfikir...

5. Sebelum ke final exam tu, kalau boleh bacalah doa2 yg boleh dicari di internet..lagi afdal baca ramai2 dgn geng2 korang..

SEMASA

1. TENANGKAN FIKIRAN. Tak payah serabut kepala nervous bagai nk fikir soalan apa yg akn keluar..korang cuma kena fikir jawapan je..tak payah sebok2 nk tambah serabut kepala..

2. Mulakan dengan DOA dan selawat..

3. FAHAMKAN SOALAN betul2..sbb mostly soalan tak bagi senang2..selalu ada udang di sebalik batu..so, jaga2 ya..

4. DOUBLE CHECK calculation korang. Tak perlu tggu dah habis jawab semua soalan baru nak re check. Sbb tu akan lagi buang masa korang kalau2 ada sedikit kecuaian yg akan effect keseluruhan calculation..dah kena betulkan semua kan...
Tekan calculator tu hati2...

5. JANGAN KEDEKUT INK! Tulis lah apa yg korang nak tulis atas kertas jawapan tu..ni bukan karangan bahasa melayu yg ada limit perkataan..So, jgn sempitkan minda dengan meringkaskan jawapan korang tu..Selagi ada idea selagi tu korang tulis..walaupun korang hentam...

6. GUNAKAN HIGHLIGHTER utk highlight jawapan korang..ni sebab pemeriksa akan stress kalau dapat kertas jawapan yg dah macam novel..tak tau mana satu key point..So, utk mengurangkan stress yg akan memberi impak kepada markah korang..di nasihatkan gunalah highlighter yg cerah seperti warna KUNING..tak payah nak warna BIRU, MERAH atau yg gelap2..
Highlight jawapan anda menggunakan warna yg terang..

7. Dan mesti selalu ingat, TULISAN MESTI JELAS..kalau boleh tulis lah besar2...senang sket org nak baca..

SELEPAS

1. Pendapat aku kalau nak check jawapan ngn kawan2 korang rasanya takda masalah..cuma bergantung kpd kekuatan mental nak hadapi stress kemungkinan jwpan korang tu salah..sendiri buat sendiri tanggung ea...jgn mcm nak bunuh diri segale...

2. BERDOA selepas exam jugak adalah usaha..Jadi, selalulah berdoa agar korang dapat keputusan yg cemerlang..Jangan lupa, doakan sekali kawan2..jangan ingat nak berjaya sorang2 je....^^ ni dapat melatih diri utk bersifat tak iri hati dgn kejayaan mmbe2 lain..takpun rasa tak puas hati kalau2 korang punya result lg teruk dari mmbe2 lain..sbb ni pn salah satu doa korang jugak...

3. REWARD YOURSELF! dah habis 1 paper tu rehatkanlah otak korang tu..pegi lah buat apa je yg korang suka..otak kita pun perlu dijaga gak...ni utk kurangkan stress...

4. JANGAN PUTUS ASA.. walaupun korang rasa mcm takda harapan dpt result cemerlang, jgn berhenti berdoa.. sbb kita tak tawu apa yg menanti di masa akan datang...

All da best utk korang yg akan berdepan dgn Final Exam ni..harap2 Tips2 ni sedikit sebanyak dapat membantu.. ^^

:: END of Part 4 ::

10 comments:

cik ateen said...

owh sama laa tips kita..cuma beza aten more too membaca n hafal..so kena paham jelaa..
calculation xde..huhu

farid faisal said...

salam.

terima kasih atas perkongsian. teringat abang janer time kat SR dulu. hehe

salam sayang dari sunya. (haha..takleh blah!)

@ Syima Raaif @ said...

dah banyak tips yg kite baca dari blog ni..sgt berguna..terima kasih kpd senior yg sudi berkongsi ilmu~

zIq Ziqry said...

ateen:huhu. gud luck ya~ ^^

zIq Ziqry said...

sunya:huhu.thx 4 reading bro! rindu r ddk SR..huhu

zIq Ziqry said...

syima:tima kasih sbb sudi baca ye.. :) hope sikit sbnyk dpt bantu syima juga...

cx's said...

oke good luck! :) tips berguna. jemput join segmen cx's :geng UiTM by campus

Si Pujangga said...

haha.. kalo sunye ade.. atap pun ade.. haha.. thnx for ur info.. :)

Muhammad Afrain Mat Refin said...

salam bro, entry berguna. :D nk tanya sikit ni bro, time blajar kat uitm dlm banking ni ade subject ekonomi dan akaun eh?? T R I M A S ! :D

zIq Ziqry said...

salam bro, thx 4 reading! :)
yup2, ada je subjek2 eco n acc.. tp tak mendalam la mcm student eco n acc sendiri..eco ada dlm 3 subjek, n acc xsure ada brp skrg..

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...