FOLLOW ME ON BOARD!

Monday, 8 August 2011

I'm a Trainee in Malaysia Airlines! ^^


Assalamualaikum..dan Salam Ramadan...

Rasanya agak dah lmbt sgt nak update post pasal ni kot..Oleh sbb tgh mengantuk sgt2 kt opis ni so aku mengambil keputusan utk stretching sket jari jemari yg dah kaku ni..haha

Actually start melaporkan diri utk intern di MAS Subang ni on 4th July 2011 and my intern will end on 18th Nov 2011. So itz 20 weeks a.k.a 5 month gak la..5 bulan mcm2 leh jadi..mcm2 leh blaja kt sini..mmg aku sengaja pilih area luar johor sbb aku nak rasa cmne kehidupan kt tmpt lain..
nak sgt kan rase idop kt tempat lain...nah..rasakan jam yg sedap ni..haha :P
So far practikal kt sini is GREAT! Alhamdulillah, aku diletakkan kt tempat yg aku boleh belajar sesuatu..So I'm learning everyday..MAS ni mmg ambil ramai student practikal which I think the main reason is to reduce cost la..but dont care with that..yg penting aku dpt habiskan intern ni dgn jayanya..hehe.


My ID
Honestly aku ni jenis yg agk jakun sikit tgk kapal terbang..yela..nak naik slalu tak mampu..so practikal kt sini boleh membuatkan spesis mcm aku ni muntah hari2 tgk kapal terbang..haha. mana taknya, tiap hari akan nampak berbijik2 kapal terbang tgh repair kt hangar tu..airport pn dekat je so kapal terbang akan terbang rendah dan boleh nmpk masa diorg nak landing..And for those yg admire dgn job Cabin Crew atau Pilot leh la jmp diorg kt sini ataupn kt airport tu..mmg tiap hari akan nmpk..takpun kat bazar ramadan... :P
1 of fleet yg ada kt sebelah car park..tgk la smpai muntah..haha
Tak cukup tu atas meja pn ada gak..haha

ada lagi yg versi comel! haha

Staf2 sini mmg peramah2 belaka..murah btul rezeki diorg sbb boleh kata tiap hari la bebdk intern ni dpt makanan free..lg2 my boss suka masak n slalu bwk makanan bg kt aku..haha
1 of 3 food courts yg ada dlm MAS tu..ni yg paling grand la..

View dari dalam..dah jd kebiasaan utk ktorg breakfast kt sini..

View dalam ofis..
Agak2 bosan nak makan kt dalam leh la pegi ke SKYPARK..a.k.a Lapangan Terbang Sultan Abd Aziz Shah..Sini lah tempat set penggambaran drama AWAN DANIA.. :P

Keje2 jugak..healthy lifestyle pn kena ambil berat jugak..Each year kt MAS ni akan adakah sukan..Lucky us sbb sukan kali ni diadakan masa ktorg ada..So, mmg meriah lah event tu..sukan ni dinamakan Mini Olympic utk staf2 Finance Division..each staff akan diletakkan dlm antara 4 jenis kaler rumah mcm kt skola dulu which is Merah, Biru, Hijau & Kuning..Masing2 tunjuk kehebatan utk menang acara yg dipertandingkan mcm futsal, volley ball,net ball, basket ball, dart, etc..masa ni lah bdk2 intern main peranan menambah meriah riuhkan suasana dgn idea2 yg sporting..haha
Event diadakan di Kompleks Sukan MAS..dlm MAS tu sendiri ada kompleks sukan dan court2 yg bnyk..
Setiap rumah kena buat performance..aku sbg RED Warrior Team kena buat silat dan mengajar yg lain gerak bunga2 silat dlm sehari dgn lagu bertemakan SEMERAH PADI..Ktorg menang performance! haha

2nd Place - GREEN TEAM!
Jugak aku berjaya dpt GOLD MEDAL for Futsal! ^^
FYI, internship kt sini menawarkan elaun sebnyk RM500 sebulan (ok la tu..) plus medical benefit..Also kalau beli foods kt Airport mcm McD,Subway etc.. leh dpt discount kalau tunjuk ID MAS ni.. Applicant yg nk try lak mestilah mempunyai minimum GGPA 3.00 dan 3A SPM..atau tertakluk kpd budi bicara..

Berminat? utk student bidang Finance, Accounting, International Business bolehlah email En.Zainuddin bin Zaini di zzain@malaysiaairlines.com
Sebahagian trainee yg mostly dari UiTM.. UiTM DIHATIKU! :D
So, datz all yg nak share buat masa ni..dah hilang sket rasa ngantuk~ sambung nex time pula ya..wish us luck for this internship! ^^


:: Have a Nice day Flying With Us! ^^ ::
:: END ::

9 comments:

Si Pujangga said...

atap : pewh untungla dapt practikal kat situ.. :)

@ Syima Raaif @ said...

ok memang nmpak best..xd untungla huhu *sign jeles ;P

Wasabi said...

hahaha... best lah ko ni ziq.. dpt jadi ank angkt mas lah ko ni ye... pas ni blh tlg usha2 kn job u aq kt sne ye

Haslinda Ariffin said...

Ziq (wah..tiba2 pgl ziq...hehe)..cmne nak apply internship kat sana?coz next sem nak practical da..

SaBriNa RaHim said...

Awk, nk tny, parking dorang provide x? And then dorang akan ajar trainee ke?

zIq Ziqry said...

Parking provided.. no worries.. yup, diorang akan ajar..

Mohd Saifullah said...

Ada x student yg intern then terus dapat pemernent?

Mierah Alias Al-Masrie said...

kalau untuk business admin nak kena email kat sape eh?

Rainbow Kwan said...

kalau untuk tourism boleh email kat siapa?? can u plz kindly send me the information to choyhoongkwan91@outlook.com
thank you very much~~

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...