FOLLOW ME ON BOARD!

Thursday, 11 August 2011

Grand Canyon of Bumbun :: Port Santai Terbaik di Segamat


Assalamualikum dan Salam Ramadan..

Slot Travel Diary kali ni nak share skit mengenai sebuah tempat yg bagi aku sesuai utk menikmati view yg boleh mengurangkan tekanan perasaan..haha. Aku tak tahu la nama scientifiknya tp masa dulu2 ianya dinamakan GRAND CANYON OF BUMBUN. (Wah! glamer betul namanya..) Rasanya ramai yg pernah duduk kat Segamat sudah tahu dan juga ramai juga yg masih blum tahu..

Ianya terletak di Kampung Bumbun, Pekan Jabi, Segamat lebih kurang 15 minit dari Bandar Segamat. Ianya adalah sebuah kuari yg terdiri daripada batu bata dan mempunyai takungan air di tengah2nya..1st time aku pergi ke tempat ni masa tahun 2004 ketika menyertai kem motivasi di Kampung Bumbun. Masa tu viewnya lg natural dan cantik lebih2 lagi di waktu pagi.




Perjalanan nak ke tempat ni kena melalui tempat pembuangan sampah dan denai..So agak nampak tersembunyi sikit.. Aku suggestkan tempat ni for induviduals yg rasa2 nak release tension memandangkan tak semua org tahu even bdk2 UiTM Segamat skalipun..Kalau korang rasa2 tensen belaja tu lepak2 la sini ye..Aku suggestkan utk yg nak santai2 release tension je dan BUKANLAH utk nak buat program kat sini oleh kerana tempat ni adalah kawasan PERSENDIRIAN. Tempat ni juga adalah STRICTLY NO FISHING! walaupun kt air tu banyak ikan..yela..tempat org kan...jangan nak gatal2 tangan..


PERHATIAN!
Kalau plan nak dtg tu kena ambil langkah berhati2 atas 4 perkara ni:

1. Berhati2 ketika nak parking kenderaan sbb kenderaan tak boleh masuk..kena jalan kaki sikit ke dalam..So, parking atas risiko sendiri..kawasan luar tu pula sunyi..
2. Hati2 masa ada kt situ..sbb bnyk batu bata dan jgn sampai terjatuh dlm air..dalam tu..nnt takda siapa nk selamatkan korang..
3. Jangan buang sampah merata2..
4. Jangan buat sumbang mahram..





THANK YOU for your support!
:: END ::

7 comments:

NURUL AINI NORAZMAN said...

aini tahu ada nye tempat ni kat segamat, tpi tak tahu mcm mana nak pergi sana,. cantikk gmbr2 nih,.=)

Si Pujangga said...

atap : haha.. x penah pegi situ.. teringin gak...

shafiqabdshukor said...

wah..
ad gak tmpt cmni...
smart la..

zIq Ziqry said...

aini:huhu.ramai gak bdk uitm yg tau tp xpena g..so lepas ni try la g..huhu
atap:heehe.g la bro..saje lepak2..suggest g pagi2..mmg fresh!
shafiq:huhu.rasa cam kt oversea pn ada..haha

Siti Nur Liyana said...

baru taw kat segamat ade view yg cntik camni..heee thanks 4 da info :)

✿cik tempe✿ said...

cantiknya tempat nih....tapi jauh sangat nak pergi :(

Buwlarn said...

aku pnh spai sini mase part 1 diploma dulu ngn ternat.. sgt bes.ms tu ade program motivasi kt kersani training centre..cantik gile.lme da x g..n klo prasan, ade npk kalimah Allah yg terukir kt gunung2 tu. =)

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...