FOLLOW ME ON BOARD!

Thursday, 8 December 2011

Tips Dapat Dean List :: Bhg. 6 :: Love Yourself!

Assalamualaikum..greeting readers!

It has been a long time tak update Slot ni...

So, kali ni aku nak share tentang THE POWER OF LOVE! Jangan salah tanggapan pula..ini bukanlah cinta kepada kekasih pujaan hati tetapi Cinta akan DIRI SENDIRI.


Love yourself ni seterusnya akan menghasilkan SELF ESTEEM & SELF WORTH!

Ada segelintir student dapat dilihat mengabaikan perkara ni. Anda sendiri boleh membezakan dengan mata kasar..Sebagai contoh yang biasa kita lihat:
1. Tidak menjaga keterampilan diri. Boleh dilihat cara mereka berpakaian. Tak kira apa kawan cakap, ditegur, dikutuk, diperli tentang penampilan & tabiat dia tapi buat pekak telinga. Pergi ke kelas pakai selekeh. Bukan bermaksud perlu pakai branded, tapi cukup sekadar sedap mata memandang. Korang dapat lihat sendiri kan..


2. Menyiksa diri dengan study bertubi2. Sampaikan nak ajak pegi makan pun tak nak sebab nak study.. Ini akan mengakibatkan stress yang akan memberi kesan yang amat buruk ke atas minda.

3.Low confident. Boleh dilihat dari cara berjalan, bercakap dan dalam presentation depan public/rakan sekelas.

So, there are several WAYS to Love Yourself :

1. Sentiasa menjaga keterampilan diri. Cuba perbaiki diri sendiri bila ada orang tegur (tak kira lah cara kasar atau halus). Semuanya atas kebaikan diri sendiri jugak sebab dari sini datangnya RESPECT dari orang lain. People said "Don't Judge a book by it's cover", it's true BUT a Good Book Must Have a Quality Cover! Be PRESENTABLE!
2. Always reward yourself! Hidup di alam kampus bukan 100% untuk study bace buku, banyak perkara boleh dipelajari di alam kampus. Satu kerugian kalau tak mempelbagaikan aktiviti anda.

3. Student yang tak mencintai diri sendiri akan sentiasa meletakkan matlamat yang rendah contohnya dalam score subjek yang mereka ambil. Sikap tak percaya pada diri sendiri lalu meletakkan low target ini akan menyebabkan usaha akan jadi setimpal dengan matlamat. So, letakkan high target untuk dicapai! Kalau satu2 target tak tercapai tak bermaksud korang tak mampu, ini bermaksud korang kena tingkatkan lagi target & usaha!

2 situations di sini:
X = I'm bad in this calculation subject. So, takat lulus pun dah kira OK..Alhamdulillah.. <--siap dah bersyukur awal2 lagi tu..
/ = I'm good in all subject! <-- walaupun tipu diri sendiri tapi ini sebenarnya akan mendorong korang berjaya..percayalah! ^^

Kesimpulannya, love yourself! Percaya atas kemampuan anda sendiri sebab kalau diri sendiri tak percaya macamana orang lain nak percaya kan..Walaupun cam takda kene mengena penampilan dengan dapat Dean List but trust me, it will build your confidence to achieve your target! ^^

All da best! Sekadar peringatan untuk kawan2 dan diri aku sendiri juga.. :)

"Exam is like a GAME, Life is like a COMPETITION. Are you playing to Win?"

KLIK SINI untuk ke Bahagian Lepas

THANX For Your Support! ^^
::END::



4 comments:

CintaZulaikha said...

yearghhh, thats right bebeh...

zIq Ziqry said...

huhu.yup2! if ada salah harap betulkan yew.. :)

noor amirah bt ahmad said...

=] ayat PD di blog ini... self esteeeemmmm and self worth... hehehe anyway doakan saye bdk yang nak jawab PD ari sabtu ni...

zIq Ziqry said...

amirah: hehe. aah..ayat PD tu..huhu. btw, gud luck 4 ur exam ya! all da best! moga sukses..Amin..

You might want to see :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...